У листопаді Міністерство інфраструктури презентує нову Транспортну стратегію, - Дубневич

У листопаді Міністерство інфраструктури презентує нову Транспортну стратегію, - Дубневич
Ярослав Дубневич

Голова Комітету ВР з питань транспорту розповів про нову Транспортну стратегію України

Україні потрібна нова Транспортна стратегія, яка дозволить підвищити якість доріг, наш транспортний потенціал та запустить вітчизняні підприємства. Таку позицію під час дискусії за участю міністра інфраструктури Володимира Омеляна, голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцеха Балчуна, в.о. керівника аеропорту «Бориспіль» Євгена Дихне та представників українського бізнесу озвучив голова Комітету ВР з питань транспорту Ярослав Дубневич.

«У листопаді Міністерство інфраструктури презентує нову Транспорту стратегію, після чого ми мусимо предметно обговорити, які законопроекти й підзаконні акти треба прийняти, щоб вона дійсно запрацювала, а не повторила сумний досвід попередньої стратегії», - зазначив Дубневич.

Народний депутат нагадав, що у 2010 р. був підписаний меморандум з міжнародними фінансовими організаціями щодо розвитку транспортної системи України, але реальна робота почалась лише нещодавно. Зокрема, внесений у парламент і вже проголосований в першому читанні пакет законів про створення Державного дорожнього фонду. В процесі доопрацювання нової редакції знаходиться проект закону про залізничний транспорт. За словами Дубневича, відтермінування його розгляду Верховною

Радою пов’язано з необхідністю врахувати всі зауваження учасників ринку, а також створенням дійсно чітких норм, які забезпечать справжнє реформування системи залізничних перевезень на підставах прозорих норм для всіх.

Дубневич повідомив, що також до розгляду парламентом підготовлений пакет проектів про внутрішній водний транспорт. «Річки потрібно відкрити, щоб почалася конкуренція. В 90-х роках по внутрішніх водних шляхах перевозили понад 50 млн тонн вантажу на рік, зараз – лише 5-7. Треба відновити цей потужний потенціал», - заявив голова Комітету ВР з питань транспорту.

Підвищення транзитних можливостей українських шляхів, за словами Дубневича, не лише дозволить інфраструктурно покращити галузь, а й завантажить вітчизняні підприємства. «Інакше прийдуть світові монополісти й зроблять нам весь комплекс робіт. І держава Україна візьме під державні гарантії кредити для впровадження проектів іноземного бізнесу, при тому маючи величезний власний потенціал залізничних підприємств, машинобудування, авіації тощо», - застерає Дубневич.

За підсумком дискусії він закликав бізнес активно долучатися до обговорення стратегії розвитку транспортної галузі, а також до співпраці всіх гілок влади і суспільства. Як приклад він навів пілотний проект будівництва доріг в регіонах за рахунок коштів перевиконання зборів митниць.

«На сьогодні такий проект реалізований в Одеський, Чернівецькій, Львівській, Волинській областях та Києві. Цей пілотний проект показує, що коли місцеві влади та активісти беруть питання під жорсткий контроль, це дає добрі результати покращення збору платежів на митниці, а як результат – відремонтовані дороги. Це ще один приклад того, як важливо працювати разом», - підсумував Дубневич.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: