У МЗС чекають на реакцію Ради щодо рішення польського Сейму про Волинську трагедію

У МЗС чекають на реакцію Ради щодо рішення польського Сейму про Волинську трагедію
zn.ua

У зовнішньополітичному відомстві вважають, що Верховна Рада повинна відреагувати на постанову польського Сейму

У Міністерстві закордонних справ шкодують у зв’язку з ухваленням польським Сеймом постанови щодо визнання Волинської трагедії геноцидом і очікують реакції Верховної Ради на це рішення. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко, пише «Радіо Свобода».

«Ми дуже шкодуємо з приводу цього рішення. Ми говорили нашим польським колегам, що це дуже складне питання, дуже багато загинуло свого часу і українців, і поляків, і треба було більше часу, щоб наші історики могли розібратися», – сказав він.

Пристайко зазначив, що Верховна Рада повинна відреагувати на цю постанову польського Сейму. «Я очікую, що наші депутати, в першу чергу, мають відреагувати на цю заяву їхніх польських колег», – додав заступник міністра.

Раніше президент Петро Порошенко і Посол України в Польщі Андрій Дещиця висловили жаль у зв’язку з рішенням польського Сейму про визнання Волинської трагедії геноцидом. Порошенко вважає, що багато хто захоче використати це рішення для політичних спекуляцій.

Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українським націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду». На початку червня цього року два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської владної нині партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: