У Нацбанку пояснили, чому не можуть визначитись з легальністю Bitcoin

У Нацбанку пояснили, чому не можуть визначитись з легальністю Bitcoin

«Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі», - йдеться у повідомленні

Bitcoin на сьогодні не має чіткого правового статусу в Україні, оскільки НБУ досі не визначився, яким чином класифікувати криптовалюту, зокрема через різну класифікацію Bitcoin за кордоном.

Про це повідомляє прес-центр Національного банку України у мережі Facebook.

За словами заступника Голови Національного банку України Олега Чурія, Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні.

«Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі», - йдеться у повідомленні.

Так, у низці країн офіційно дозволені операції з Bincoin. Зазвичай вони розглядаються як товар або інвестиційний актив і для цілей оподаткування підпорядковані відповідному законодавству. В інших країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею.

Наприклад, законодавство ЄС на сьогодні класифікує Bitcoin, як цифрову грошову одиницю. При цьому обмін традиційними валютами на одиницю Bitcoin звільняється від сплати податку на додану вартість.

В Ізраїлі Bitcoin не підпадає під юридичне визначення валюти ані як фінансове забезпечення, ані як оподатковуваний актив. Щоразу, коли Bitcoin продається, продавець повинен сплатити податок на приріст капіталу.

Народний банк Китаю вважає Bitcoin віртуальним товаром, а не валютою, і його продаж може обкладатися ПДВ. В Японії Bitcoin визнається цінністю, подібною до активів. Його продаж обкладається японським аналогом ПДВ.

В Австралії Bitcoin розглядається як власність, а транзакції з ним – як бартер. У Канаді Bitcoin взагалі визначається як нематеріальний актив, а транзакції з ним – також як бартер.

Таким чином, у різних країнах Bitcoin класифікують по-різному – як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України наразі офіційно не підтримує жодне з наведених визначень.

Для вироблення спільної позиції щодо правового статусу Bitcoin та його регулювання Національний банк започаткував діалог із Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу.

Нагадаємо, напередодні  в Інституті Патона виявили незаконну фабрику Bitcoin.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: