У «Народному контролі» пропонують карати довічним ув’язненням за хабарництво та корупційні злочини

У «Народному контролі» пропонують карати довічним ув’язненням за хабарництво та корупційні злочини
Дмитро Добродомов

Законопроект зупиняє перебіг давності для злочинів, скоєних «недоторканними особами»

Парламенту пропонують суттєво посилити відповідальність за хабарництво і заборонити відпускати під заставу підозрюваних у корупції посадовців.   

Про це повідомив голова міжфракційного об’єднання «Народний контроль» Дмитро Добродомов.  

Він зазначив, що законопроект  № 5159   (щодо удосконалення положень у частині запобігання корупції та недопущення випадків уникнення кримінальної відповідальності ) – отримав позитивні висновки в НАБУ та Антикорупційній прокуратурі, і був схвалений Комітетом ВРУ з питань запобігання і протидії корупції.  

Нардеп зазначив, що цей законопроект, зокрема, передбачає підвищення строку ув’язнення  (включно із довічним позбавленням волі)  за хабарництво і корупційні злочини, посилює відповідальність за незаконне збагачення.  

«Логіка ініціативи проста: кожен посадовець має знати, що держслужба – це передовсім відповідальність, а не додатковий «бізнес». Тому, нашим законопроектом пропонується карати корупціонерів конфіскацією майна та позбавленням волі на строк 10-15 років, або ж довічно, в залежності від суми хабара чи отриманої вигоди», – констатував Добродомов.  

Окрім того, законопроект зупиняє  перебіг давності для злочинів, скоєних «недоторканними особами» (як то Президент, нардепи, судді).  

«Ідеться про те, щоб посадовці не ховались від відповідальності за своїми мандатами і кримінальні справи не закривались через закінчення строку давності, доки вони «недоторкані»», – пояснює нардеп.

Ще одна пропозиція документу – забрати в апеляційних судів можливість відправляти справи на новий розгляд у першу інстанцію, що дасть змогу пришвидшити їх розгляд, замість того, щоб штучно затягувати.   Також законопроект передбачає скасування застави для осіб, затриманих за підозрою у вчиненні корупційних злочинів.  

«Маємо чимало випадків, коли хабарників «ловили на гарячому», а потім відпускали під заставу на час слідства, і вони тікали з країни», – зауважив Добродомов.  

За його словами, посилення кримінальної відповідальності за ТОП-корупцію разом зі створенням Антикорупційного суду буде логічним продовженням розпочатих антикорупційних реформ.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: