У Німеччині судять шпигунів Фірташа

У Німеччині судять шпигунів Фірташа
Дмитро Фірташ на суді у Відні з своїми іменитими адвокатами. Ліворуч на фото: головний захисник олігарха, екс-міністр юстиції Австрії Дітер Бемдорфер

Перед Земельним судом міста Шверін постали троє німців, яких обвинувачують у корупції і незаконному отриманні інформації правоохоронних органів. Одним із замовників злочину був український олігарх Дмитро Фірташ

У Німеччині наближається до розв’язки один з найгучніших корупційних скандалів у правоохоронних органах. Перед судом постав, зокрема, головний комісар кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія, звинувачений в отриманні хабарів в особливо великих розмірах, розкритті службових таємниць і в ухиленні від сплати податків. Серед тих, хто давав імовірні шестизначні хабарі, - мільярдер Дмитро Фірташ. Про це розповідається в статті Deutsche Welle.

Травень 2014 року. Дмитро Фірташ щойно вийшов під заставу з австрійської в’язниці. Аби уникнути екстрадиції до США, де йому загрожує конфіскація всього майна і десятиліття в’язниці за звинуваченнями у корупції, український олігарх не шкодує грошей. Негайно на його захист сформовано команду найкращих австрійських адвокатів, до якої входив навіть екс-міністр юстиції Австрії. Гроші, як з’ясувалося згодом, текли, імовірно, не лише легальними каналами.

Близько півмільйона євро готівкою, за інформацією німецьких ЗМІ, було передано відомій у ділових колах Австрії «приватній детективці» Ніні Вілкенінґ. 69-річна колишня агентка східнонімецької «штазі» мала встановити неформальний канал комунікації з ФБР і роздобути інформацію, яка поширюється про Фірташа правоохоронними каналами. Спільники Вілкенінґ у цій «шпигунській справі» - 60-річний Гайнц-Петер Г., головний комісар Земельної кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія і його колишній службовий помічник.

Сьогодні, два з половиною роки по тому,детектив Ніна Вілкенінґ та, ймовірно, корумпований комісар опинилися на лаві підсудних. З помічника комісара, який на момент імовірних злочинів уже не був на службі, зрештою, зняли обвинувачення. Замість нього перед судом як головна спільниця Гайнца-Петера Г. постала його дружина. Обвинуваченим загрожує до десяти років ув’язнення. У четвер, 24 листопада, відбулося друге засідання у цій справі. Як повідомили DW у прес-службі суду, поки невідомо, чи будуть викликати для свідчень у суді Дмитра Фірташа. «Поки суд лише з’ясовує формальні юридичні питання, залучення свідків буде на більш пізній стадії процесу», - зазначив речник суду. Утім, Фірташ усе одно не міг би прибути до Німеччини, оскільки був би негайно заарештований відповідно до діючого ордеру ФБР.

Комісар Гайнц-Петер Г., за даними слідства, співпрацював у тандемі з Ніною Вілкенінґ з 2008 року. За цей час він отримав від неї щонайменше п'ять замовлень на надання службової інформації про перебіг розслідування справ чи про досьє правоохоронців на окремих осіб. Загалом, як повідомили у прокураторі Шверіна, Гайнц-Петер Г. отримав хабарів на загальну суму у понад 300 тисяч євро. При цьому найбільшим клієнтом у послужному списку, ймовірно, корумпованого комісара був саме мільярдер Дмитро Фірташ.

Як пишуть німецькі ЗМІ з посиланням на матеріали слідства, місцем регулярних зустрічей Ніни Вілкенінґ і комісара зі Шверіна була маленька придорожня корчма під назвою «Голубець». У компанії водіїв-дальнобійників ці двоє не лише частувалися голубцями. Комісар під час таких зустрічей, повідомляє, зокрема, громадська телерадіокомпанія NDR, отримував завдання від нових клієнтів. Заохочення від впливових бізнесменів також передавалися за тарілкою голубців - у конвертах, в яких подекуди було до ста тисяч євро. Так тривало до квітня цього року, аж поки комісар і «приватна детективка», як називає себе Ніна Вілкенінґ, не були заарештовані.

Один із найделікатніших документів, долучених до «шпигунської» справи, - доручення за особистим підписом Дмитра Фірташа, видане комісару Гайнцу-Петеру Г. і його помічнику, колишньому співробітнику кримінальній поліції. За інформацією німецького видання Der Spiegel, у дорученні Фірташ дав підозрюваним повноваження на переговори з компетентними органами США щодо питання його екстрадиції. Адвокати Дмитра Фірташа через його речника підтвердили на запит DW існування відповідного доручення. Утім, як заявляють представники мільярдера, їхній клієнт… не знав, що насправді ці особи були співробітниками поліції. «Їх було представлено (Фірташу, - Ред.) як «адвокатів, які мають досвід у таких справах», - зазначив у коментарі DW речник олігарха Даніель Капп, посилаючись на позицію юристів Фірташа.

Для українського олігарха нинішній судовий процес у Шверіні може мати непередбачувані наслідки. Очікується, що вирок буде винесено до кінця грудня. За інформацією видання Berliner Kurier, Ніна Вілкенінґ може уникнути багаторічного ув’язнення, давши вичерпні свідчення по справі. Якщо цей сценарій справдиться, можуть з’ясуватися нові важливі деталі, зокрема, про роль Дмитра Фірташа у підкупі німецьких правоохоронців. Досі Фірташ, як повідомляли раніше DW у прокуратурі Шверіна, не є підозрюваним. Утім, якщо його версія про те, що він прийняв, імовірно, корумпованого комісара поліції за «адвоката», похитнеться, це стане ударом по захисту олігарха у Відні. В Австрії Фірташ торік виграв у суд у першій інстанції. Суддя відмовив в його екстрадиції до США, не виключивши політичної складової у справі. Як очікується, у грудні або січні відбудеться розгляд апеляції прокуратури на це рішення. Чи постане він у суді у ролі політично переслідуваного бізнесмена чи безпринципного олігарха, може вирішитися протягом наступних тижнів у німецькому Шверіні.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: