У ПАРЄ розглянули закон України про освіту

У ПАРЄ розглянули закон України про освіту

Як стало відомо раніше, болгари вже відмовилися від претензій до українського закону про освіту.

У Парламентській асамблеї Ради Європи пройшли дебати щодо мовних положень українського закону про освіту, які викликали невдоволення декількох країн ЄС, що заявили про стурбованість відносно мови навчання нацменшин в Україні.

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що довів до відома глав МЗС країн Європейського Союзу позицію України щодо мовних положень нового закону про освіту.

«Що стосується Угорщини, звичайно, там дехто не хоче слухати і свідомо розкручує цю політичну істерію. Я, до речі, звернувся до Європейського Союзу, до своїх колег - міністрів закордонних справ, оскільки Угорщина хоче це обговорити в понеділок на засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу. Довів до них нашу аргументацію, яка загалом підтримується», - заявив Клімкін. 

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки Комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сійярто заявив, що Угорщина не підриватиме єдність Євросоюзу у питанні антиросійських санкцій через положення закону про освіту в Україні. Проте він зауважив, що Угорщина блокуватиме всі кроки зі зближення України та ЄС в рамках програми «Східне партнерство» та будь-які ініціативи, що сприяють євроінтеграції України.

9 жовтня Клімкін у Twitter запропонував Сіятро разом відвідати Закарпаття та обговорити мовні положення закону про освіту. Проте Сійярто відмовився зустрічатися з міністром закордонних справ України.

11 жовтня Міністерство закоронних справ України направило ноту протесту до Будапешту у зв'язку з інформацією про наміри провести акцію «Самовизначення для Закарпаття».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: