У Польщі досі люди мітингують проти судової реформи

У Польщі досі люди мітингують проти судової реформи

Маніфестанти зібралися під будинком Верховного суду, де зі свічками утворили традиційний для цього протесту «ланцюг світла»

Попри вето президента Польщі Анджея Дуди на два закони щодо змін у судовій системі, протести у Польщі не припинилися.

Люди у Варшаві та інших містах Польщі протестують проти підписання президентом Анджеєм Дудою закону про суди загальної юрисдикцію.

«Ми приходимо до президентського палацу з бажанням розмовляти. Нашим головним гаслом є «підійди до паркану», тобто по-людськи нехай президент вийде із «замку» і порозмовляє з нами»,- йдеться в заяві протестувальників із організації «Громадяни РП», які у вівторок ввечері зібралися під президентським палацом.

Маніфестанти також зібралися під будинком Верховного суду, де зі свічками утворили традиційний для цього протесту  «ланцюг світла». Крім того, демонстранти збиралися також й у інших польських містах, зокрема Вроцлаві, Щеціні, Гданську та інших.

Як інформувало агентство, Дуда в понеділок оголосив про те, що накладе вето на два закони - про Верховний суд і Національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають  значні емоції в суспільстві. Натомість він підписав третій закон - про суди загальної юрисдикції, що також викликає багато застережень в опозиції, експертів та суддівського корпусу. Цей закон регламентує призначення і звільнення голів судів та їх заступників. На переконання суддівського корпусу, цей закон також створює поле для можливих порушень з боку виконавчої влади.

Єврокомісія в середу оцінить зміни в системі судочинства в Польщі, беручи до уваги також і вето президента РП.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: