У Польщі відкрили справу проти Валенси

У Польщі відкрили справу проти Валенси
Екс-президент Польщі Лех Валенса

Провадження стосується нібито неправдивих свідчень, представлених Лехом Валенсою, щодо співпраці з комуністичними службами безпеки

Слідчі Інституту національної пам'яті Польщі відкрили кримінальне провадження проти колишнього президента Польщі Леха Валенси у зв'язку з дачею свідомо неправдивих свідчень щодо співпраці з комуністичними службами безпеки.

Про це повідомляє Радіо Польща.

«Провадження стосується неправдивих свідчень, представлених Лехом Валенсою як докази у справі про персональну теку і теку таємного співробітника Служби безпеки Польської Народної Республіки «Болека», які були знайдені в будинку генерала Чеслава Кищака після його смерті», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, ряд польських істориків запевняє, що лідер руху «Солідарність», який став згодом президентом Польщі, Лех Валенса за часів ПНР співробітничав зі Службою безпеки. У лютому 2016 року ІНП Польщі оприлюднив таємні документи, які стосуються секретного співробітника під псевдонімом «Болек» і були підписані імовірно Валенсою.

Після оприлюднення документів екс-президент заявив, що нічого не писав і не підписував. У зв'язку з цим була проведена експертиза, результати якої і свідчення свідків показали, що більше ніж 50 документів з особистої справи Валенси і робочої теки таємного співробітника «Болека», що належать до періоду 1970-1976 рр., у тому числі зобов'язання про співпрацю із Службою безпеки, звіти і розписки про отримання грошей є справжніми, тобто були написані або підписані Лехом Валенсою.

Керівник слідчого відділу Інституту національної пам'яті прокурор Анджей Позорський повідомив, що провадження стосується також і інших справ, за якими колишній президент Польщі свідчив і під час яких стверджував, що не співробітничав із Службою безпеки ПНР і не отримував винагород.

Судовий розгляд було відкрито 29 червня за вказівкою Генеральної прокуратури.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: