У Польщі знесуть усі комуністичні пам'ятники

У Польщі знесуть усі комуністичні пам'ятники

Польський закон про декомунізацію торкнеться близько 230 пам'яток Червоної армії

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки в закон про заборону пропаганди комунізму, які передбачають знесення радянських пам'ятників у країні. Закон набирає чинності через три місяці з моменту підписання.

«Президент підписав... закон від 22 червня про зміну закону про заборону пропаганди комунізму чи іншого тоталітарного ладу в назвах будівель, об'єктів та приміщень для публічного користування», - повідомляється на офіційному сайті польського президента, передає РІА «Новости».

Нижня палата (сейм) парламенту Польщі 22 червня проголосувала за внесення поправок в закон про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах будівель і об'єктів. Документ передбачає знесення пам'ятників радянської епохи, в тому числі військових.

За підрахунками Інституту національної пам'яті Польщі, відповідального за меморіальну роботу, закон про декомунізацію торкнеться близько 230 пам'яток Червоної армії. У пояснювальній записці до документа наголошується, що згідно з поправками «стане неможливою установка пам'ятників, які пропагують тоталітарний лад».

«Пам'ятники не можуть увічнювати осіб, події чи дати, що символізують комунізм чи інший тоталітарний лад, а також яким-небудь чином цей лад пропагувати», - йдеться в документі.

При цьому підкреслюється, що заборона не стосується тих пам'яток, які не виставлені на загальний огляд, знаходяться на території кладовищ або інших місць поховань, виставлені публічно в рамках мистецької, освітньої, колекціонерської або наукової діяльності, демонструються в цілях, відмінних від пропаганди тоталітарного ладу, а також тих, які вписані в реєстр пам'яток. Підписані президентом поправки передбачають перехідний період в 12 місяців з дня набрання чинності для виконання відповідних змін або демонтажу пам'ятників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: