У Путіна з’явились серйозні проблеми у внутрішній політиці – The Washington Post

У Путіна з’явились серйозні проблеми у внутрішній політиці – The Washington Post
Президент РФ Володимир Путін

Напруженість федерального бюджету налаштовує периферію проти центру

Якщо придивитися, видно, що Кремль зіткнувся із серйозними внутрішньополітичними проблемами. Руйнуються відносини Москви з регіональними урядами, загрожуючи централізованому авторитету, на якому тримається правління Володимира Путіна, пише The Washington Post.

«На тлі довгострокового структурного занепаду російська економіка вступає в четвертий рік труднощів. Падіння світових цін на нафту і санкції шкодять російській економіці, однак вона перебуває в стагнації з 2013 року, – йдеться в статті. – У жовтні 2016 року навіть мінекономрозвитку РФ визнало, що рівень життя росіян навряд чи покращиться до 2035 року. Хоча Міжнародний валютний фонд прогнозує скромне зростання російської економіки в 2017 році (після скорочення на 3,7% в 2015 році і на 0,6% в 2016-му), напруженість федерального бюджету налаштовує периферію проти центру».

У статті йдеться, що російські регіональні уряди готуються триматися за свої частки федерального пирога, що дедалі зменшується. У серпні самарський губернатор Микола Меркушкин попередив громадян, що регіону знадобиться «боротися за кожен рубль з федерального бюджету», пише видання. «У вересні центральний уряд запровадив план збільшення з 2% до 3% частки надходження від 20-відсоткового прибуткового податку до федерального бюджету. Це дасть Москві більше грошей, щоб відправити в регіони. Але лише 14 зі 83 російських регіонів надсилають до Москви більше грошей, ніж отримують за допомогою субсидій. Тож цей підхід означатиме вузькі, але глибокі збитки для багатших регіонів», – йдеться в статті.

«У грудні президент Татарстану Рустам Мінніханов публічно висміяв цей план як «дурість» і надзвичайно небезпечний хід», – ідеться у матеріалі. Мінніханов знову заявив про своє невдоволення кремлівською політикою в січні на гайдарівському форумі в Москві, і цього разу його підтримали губернатори з усієї Росії.

«Боронь боже досягти зростання бюджетних доходів – зараз же вилетиш з федеральних програм із субсидій», – поскаржився губернатор Калуги. Губернатори Калінінграда і Ульянівська закликали Кремль передати регіонам більше виконавчої влади, йдеться в статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: