У російській колонії помер українець

У російській колонії помер українець

Засудженого перевели з виправного закладу окупованого Криму

В колонії РФ помер українець, якому не надали медичну допомогу. Він був хворий на гепатит і туберкульоз. У тій колонії Росії, куди засудженого перевели з виправного закладу окупованого Криму, йому протягом двох років не надавалась відповідна медична допомога. Про це повідомив коментарі Громадському радіо експерт Регіонального центрі прав людини, адвокат Роман Мартиновський.
«Ми встигли від імені померлого звернутись до Європейського суду з прав людини з проханням вжиття термінових заходів відповідно до правила 39 регламенту суду і суд зрештою витребував необхідну інформацію від уряду РФ , але, на жаль, влада Росії не вжила жодних заходів для забезпечення невідкладного лікування і вчора ув’язнений помер», -  сказав він.
За його словами, сьогодні вранці ув’язнені цієї колонії намагались висловити свій протест стосовно умов відбування покарання і не надання належної медичної допомоги: вони відмовлялись від ранкової перевірки. Більшість з них пояснювало свою поведінку тим, що їм не надається медична допомога.
Мартиновський зауважив, що адміністрація виправних закладів у Росії здебільшого забороняє засудженим тримати медичні документи при собі, мотивуючи це умовами конфіденційності: «Але це суперечить пункту 64 Стамбульського протоколу, який закріплює принципи ефективного розслідування та документування катувань і іншого жорстокого поводження. Відсутність таких документів у ув’язнених ускладнює можливість захисту їх прав».
Без цих документів людина не може довести, що у неї є якісь захворювання і який у неї на сьогодні стан здоров’я.
За словами Мартиновського, вже подані необхідні заяви до компетентних органів України щодо перевезення тіла померлого на територію України. Ім’я померлого не розголошується, оскільки його рідні поки що не надали на це дозвіл.
Раніше в ефірі Громадського радіо Мартиновський наголошував, що переміщення засуджених Криму до Російської Федерації є воєнним злочином.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: