У Тransparency International сподіваються, що e-декларування не дискредитують

У Тransparency International сподіваються, що e-декларування не дискредитують

Понад п'ять разів чиновники намагалися зробити так, щоб система електронного декларування не почала діяти, розповіли правозахисники

Тransparency International Україна сподівається, що запущена 1 вересня електронна система декларування максимально виконає функцію очищення влади від корупціонерів. Про це заявив виконавчий директор «TI Україна» Ярослав Юрчишин, інформує прес-служба організації.

«Розкриття посадовцями інформації про власні статки та публікація такої інформації у відкритому доступі – це прогресивний та впевнений крок на шляху до підзвітності, доброчесності та очищення публічного сектора від нечистих на руку людей», – зазначив він.

«Маємо надію, що президент, який так доклався до запуску, не допустить дискредитації системи чи то через внесення змін до антикорупційного законодавства, чи то через заборону е-декларування через Конституційний Суд», – заявив Юрчишин.

«Також сподіваємося, що НАЗК повноцінно виконуватиме функції адміністрування системи, не піддаючись політичним впливам», – додав він.

У повідомленні наголошується, що понад п'ять разів «чиновники намагалися зробити так, аби система електронного декларування не почала діяти: і через неочікувані правки до законів, які відкладали введення системи в дію, і через подання до Конституційного Суду, і через запевнення, нібито система технічно неготова».

Влада вчасно схаменулася і запуск системи все-таки відбувся, однак у «TI Україна» вважають, що «боротьба лише починається». «Наступними її етапами є створення антикорупційного суду – справді незалежного, професійного, сформованого на відкритому конкурсі з широким доступом не лише представників суддівської професії, а й юристів з належним досвідом роботи. Судді цього суду повинні мати належне матеріальне забезпечення та захист», – заявив Юрчишин.

Він наполягає на участі міжнародних партнерів та громадськості у відборі суддів і закріпленні на законодавчому рівні необхідних положень, щоб у першому кварталі 2017 року антикорупційний суд запрацював повною мірою. «Також має активізуватися робота з повернення коштів Януковича та осіб санкційного списку до України. Ми очікуємо як активності ГПУ, так і максимального сприяння створенню та запуску АРО-АМО (Нацагенції управління конфіскатом), обрання керівника якої очікується до кінця вересня», – сказав Юрчишин.

Transparency International закликає державних та місцевих посадовців заповнювати електронні декларації і нагадує, що за неправдиві дані в них передбачена дисциплінарна, адміністративна та кримінальна відповідальність. «TI Україна» обіцяє відстежувати дотримання українською владою своїх зобов'язань і готова надавати «допомогу за умови руху в потрібному напрямку».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: