У Верховній Раді відбувся форум, на якому закликали захищати російську мову

У Верховній Раді відбувся форум, на якому закликали захищати російську мову

Обговорювалися заходи з надання особливого правового статусу російській мові

У Верховній Раді відбувся форум, в рамках якого обговорювалися заходи з надання особливого правового статусу російській мові і способи його захисту, передає «ГолосUA».
Учасники форуму також обговорили заходи зі збереження мов нацменшин: болгар, гагаузів, угорців, румунів та інших громад.
У роботі дискусійного майданчика взяли участь євродепутати, народні депутати України, а також фахівці в галузі права. За підсумками заходу було прийнято резолюцію, в якій зазначається, що Україна є білінгвальною країною.
Учасники форуму також обговорили ідею законопроекту із захисту російської мови, який опрацьовується в стінах ВР. Депутат Європарламенту Лаурентіу Ребега в своїй заяві наголосив на важливості розробки спеціального законодавства для захисту російської мови в Україні.
«Російська мова в Україні, безумовно, повинна мати спеціальний правовий статус. Це дозволить захистити її від радикальних проявів», – сказав він.
На думку учасників форуму, не можна примусити народ в Одесі та інших східних регіонах говорити лише українською.


Нардеп від «Народного фронту» Олександр Кірш зізнався, що, «коли потрібно посваритися, я переходжу на російську». «Я вважаю, що в України дві дитини, дві мови. Неграмотно поправлений закон про мови призвів до ескалації протистояння, зокрема на Донбасі, в Криму – в тих регіонах, де звикли говорити російською», – заявив Кірш.
Нардеп вважає, що книги, радіо, телебачення – все має бути як українською, так і російською мовами.
Нардеп Олександр Нечаєв з Опоблоку під час свого виступу зазначив, що в Криму завжди говорили російською.
«Змусити народ в Одесі або східних регіонах говорити українською не можна. Втім, конфлікт у Криму розвинувся саме через нав'язування української мови людям, хоча вони звикли говорити російською. Потрібно дати людям право говорити тією мовою, яка їм зручна, якою вони думають», – заявив нардеп.
Депутат ради від ОБ Сергій Сажко нагадав досвід Канади, де дві мови мають конституційний статус державних.
Під час дискусії нардепи також зазначили, що в Україні порушуються положення Європейської хартії регіональних мов.
«Хартію було ратифіковано якраз для самозбереження мов. Ми повинні дбати про те, щоб зберегти свої рідні мови для дітей і онуків», – заявив нардеп Антон Кіссе з фракції «Відродження».
«Обмеження російської мови – тенденція до знищення державності і катастрофа для України», – вважає екс-міністр закордонних справ України Леонід Кожара.
Глава представництва Асоціації адвокатів України в Словаччині В'ячеслав Кузьмук нагадав, що багато європейських країн мають кілька державних мов і бачать у цьому лише переваги. «Мені незрозуміла істерія навколо російської мови в Україні: це ж чудово, коли людина володіє і російською, і українською! Не треба цього боятися, це треба підтримувати!» – заявив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: