У Вищій раді юстиції пояснили, чому судді масово звільняються

У Вищій раді юстиції пояснили, чому судді масово звільняються

Бенедисюк зробив деякі висновки, оцінивши перші результати кваліфікаційного оцінювання суддів

Судді звільняються з різних мотивів. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк.

«Судді звільняються з різних мотивів: не змогли пояснити джерела своїх статків, деякі не витримують шаленої, часом несправедливої і огульної критики суддів у суспільстві, решта втомилися працювати і готові піти у відставку, щойно дістали таке право за законом», – повідомив він.

Бенедисюк зробив певні висновки, оцінивши перші результати кваліфікаційного оцінювання. «Наприклад, з 17 лютого по 4 липня 2016 року Вища кваліфікаційна комісія суддів здійснила процедуру первинного оцінювання 381 судді. Першою групою суддів, які проходили оцінювання, стали судді – претенденти на обрання безстроково. Одразу після цього комісія розпочала оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області. Приблизно 20% суддів подали у відставку до початку процедури оцінювання або не з’явилися на оцінювання», – сказав він.

Голова ВРЮ зазначив, що під час оцінювання було виявлено й окремі кричущі факти, «коли суддя не міг відповісти на запитання, наприклад, звідки в нього корпоративні права на якийсь завод чи земельні ділянки».

Разом з тим Бенедисюк вважає, що до декларацій суддів буде найменше запитань. «Понад те, коли зараз на посади суддів Верховного Суду почнуть претендувати науковці та адвокати, які повинні будуть підтвердити легальність походження майна і доходів хоча б за останніх десять років, думаю, якраз до суддів буде менше питань. Бо вони вже більше десяти років подають декларації. Мені здається, що на цю тему є багато спекуляцій, що негативно позначається на судовій владі, а через огульну критику із системи йдуть найкращі, найдосвідченіші судді», – підсумував голова ВРЮ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: