У владі назвали терміни запуску накопичувальної системи

У владі назвали терміни запуску накопичувальної системи

Запуск можливий протягом двох-трьох років за умови стабільного економічного зростання

Запуск другого, накопичувального, рівня пенсійної системи в Україні можливий протягом двох-трьох років за умови стабільного економічного зростання. Про це під час зустрічі з представниками Американської торгової палати в Україні повідомив перший заступник голови правління Пенсійного фонду Микола Шамбір.

«За вдалого розвитку економіки, я вважаю, що це можна запустити за два-три роки. При тому, що ми будемо бачити перспективу розвитку економіки», – сказав він.

Шамбір зазначив, що розвиток накопичувальної пенсійної системи та недержавних пенсійних фондів в Україні можливий, тільки якщо законодавчо зробити накопичувальний рівень обов'язковим для громадян.

Відповідаючи на запитання про те, чи достатньо захищені права вкладників у недержавні пенсійні фонди, Шамбір зазначив, що чинне законодавство може впоратися з цією проблемою. «Контроль у даній сфері здійснюється Нацкомісією (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. – Ред.). Щодо законодавства: я спілкувався з експертами, і вони бачать, що воно має високий рівень захисту», – пояснив він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів навесні 2015 року зареєстрував у Верховній Раді проект закону про запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Міністр соціальної політики Павло Розенко заявляв тоді, що кошти накопичувального пенсійного фонду, який буде створено в рамках пенсійної реформи приблизно до 2017 року, жорстко контролюватимуться державою і вкладатимуться в надійніші активи, що дозволить запустити фондовий ринок та надати імпульс розвитку економіки в цілому.

Водночас експерти після обговорення законопроекту запропонували прибрати з нього норму про державний накопичувальний пенсійний фонд. На їхню думку, виходячи з іноземного досвіду, функцію управління накопиченнями громадян краще виконують приватні фонди.

Однак законопроект так і не був ухвалено, а навесні 2016 року до парламенту внесли новий законопроект №4608 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Документ пропонує запровадити в Україні накопичувальну пенсійну систему не з 1 січня, а з 1 липня 2017 року. Як зазначається у пояснювальній записці, з 1 липня 2017 року запроваджується сплата страхових внесків до другого рівня пенсійної системи застрахованими особами, які до цієї дати не досягли пенсійного віку. Розмір страхового внеску в перший рік становитиме 2% і щорічно зростатиме на один відсоток до досягнення 2020 року 5%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: