У владі вважають введення плати за користування газовою трубою революційним кроком

У владі вважають введення плати за користування газовою трубою революційним кроком

Плату за приєднану потужність планували ввести ще з початку квітня, але досі не ввели

Із 1 квітня згідно з Кодеком газорозподільних мереж мала бути запроваджена плата за приєднану потужність, яку мали сплачувати споживачі. Однак сьогодні вже кінець травня, а ці рішення не прийняті.

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк роз’яснює в інтерв'ю «Главкому», чому так сталося.

«НКРЕКП залежить від Міністерства юстиції України. Мін'юст не перший раз – з огляду на політичну доцільність - затягує державну реєстрацію Методології розрахунку тарифів для газорозподільних підприємств за потужністю. Саме із цієї причини ми не змогли з 1 квітня запровадити таку модель і саме тому уряд вирішив робити кальку з попереднього рішення щодо спеціальних обов’язків для населення», - розповів він.

Вовк вважає, що запровадження абонентської плати для України - це революційний крок. В Україні є перехресне субсидіювання між промисловими і побутовими споживачами в газорозподільних мережах.

«Корисне використання (мережі – «Главком») абонентом, який відсутній за місцем проживання, близьке до нуля, а його все одно треба обслуговувати, тоді як є споживачі, які стабільно використовують усю потужність. І виникає несправедливість: коли споживач, який завантажує потужність, приєднану до нього, змушений платити й за тих, хто не користується мережею, щоб покрити необхідні витрати підприємства», - пояснює урядовець.

Термін реєстрації методології Мін'юстом поки ще не означений. НКРЕКП звернулась до Секретаріату Енергетичного співтовариства, щоб вони провели роз’яснювальну роботу з Мін'юстом.

Нагадаємо, ще в грудні голова «Нафтогазу України» Андрій Коболев заявив, що з квітня українці будуть сплачувати щомісячну абонплату за користування газовою мережею, причому незалежно від кількості споживаного газу. Також зазначили, що за наявності лише газової плити українці сплачуватимуть 17 грн/міс. і 29 грн/міс., якщо додатково встановлений газовий котел.

Першу частину інтерв’ю з Дмитром Вовком читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: