У запровадженні коефіцієнтів під час вступу до вишів знайшли порушення Конституції

У запровадженні коефіцієнтів під час вступу до вишів знайшли порушення Конституції
Українські абітурієнти

Поява цьогорічних коефіцієнтів – це повне порушення Конституції України в частині гарантування доступу до вищої освіти на конкурсній засаді

Цьогорічна вступна кампанія вирізнятиметься тим, що запроваджуються так звані коефіцієнти - регіональний, галузевий, сільський та першочерговий. Таким чином нівелюється ідея ЗНО як рівного доступу до вищих навчальних закладів. Діти із сільської місцевості мають переваги над містянами. Це є порушення Конституції України в частині гарантування доступу до вищої освіти на конкурсній засаді. Таку думку висловив колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

За його словами, базові норми, які були закладені в Закон «Про вищу освіту», сьогодні нівелюються. ЗНО передбачалося як єдина перепустка до здобуття вищої освіти. Поява цьогорічних коефіцієнтів – це повне порушення Конституції України в частині гарантування доступу до вищої освіти на конкурсній засаді, зазначив Лікарчук.

«Сьогодні ситуація складається наступним чином: якщо ти живеш в сільській місцевості, то маєш певну перевагу над тими дітьми, які проживають в містах. Ті, хто вступає у виші, що розташовані на периферії, також мають перевагу. Такої переваги не мають ті, хто хоче стати студентом столичних вищих навчальних закладів. Адже на периферійні виші дається більший коефіцієнт, аніж на столичні», - зауважує Лікарчук.

Нагадаємо, що цього року конкурсний бал балансується на регіональний, галузевий, сільський та першочерговий коефіцієнти . Наприклад, регіональний коефіцієнт становить: місто Київ - 1,00; 1,01 – у містах Дніпро, Львів, Одеса та Харків; 1,03 – Донецької та Луганської областей, переміщених вищих навчальних закладів, 1,02 – в інших випадках.

Дивіться запис прес-конференції Ігоря Лікарчука: 

Нагадаємо, основна сесія ЗНО тривала за 23 травня до 16 червня.

За даними УЦОЯО, було проведено 840 тис. тестів. ЗНО з української мови та літератури пройшли 212 599 осіб (92%) поріг «склав/не склав» - 24 бали. З математики тестування склали 88 827 осіб (84%), поріг «склав/не склав» - 11 балів. З Історії України - 149 022 осіб (87%), поріг «склав/не склав» - 27 балів.

Лише п’ятеро учасників ЗНО отримали 200 балів за тест з украінськоі мови.

29 червня стартувала вступна кампанія у вищі навчальні заклади. 

3 липня розпочалася додаткова сесія ЗНО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: