У Яценюка хочуть пустити 500 млн грн коштів Януковича на «Стіну» на кордоні з РФ

У Яценюка хочуть пустити 500 млн грн коштів Януковича на «Стіну» на кордоні з РФ
Будівництво «Стіни» на кордоні з Росією (архівне фото)

Наразі облаштовано 163,2 км кордону в Харківській області та 20 км - в Луганській

Рішення прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка у 2014 році розпочати облаштування кордону з Росією було правильним, оскільки до цього моменту кордону фактично не існувало. Про це заявив перший заступник керівника фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук під час візиту групи парламентарів на міждержавний пункт пропуску «Гоптівка» у Харківській області.

Він повідомив, що в рамках Плану облаштування українсько-російського кордону за 2015-2016 роки було обладнано протитранспортними ровами, контрольно-слідовими смугами, рокадними дорогами, вогневими позиціями та опорними пунктами 163,2 км кордону в Харківській області та 20 км - в Луганській. 

«Наше перебування на ділянці кордону з Російською Федерацією свідчить про високу увагу нашого комітету щодо вирішення питання облаштування державного кордону України з Росією. Ми розуміємо, що рішення у 2014 році прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка розпочати облаштування кордону було правильним. До того Україна взагалі не мала 25 років облаштованого кордону», - наголосив депутат. 

Тетерук зазначив, що це сприяло тому, що умовний так званий кордон могли перетинати і російські громадяни, і контрабандисти, і бандформування.

Народний депутат підкреслив, що прикордонники в таких умовах постійно ризикували своїми життями.

«Є цілком очевидним, що ті кошти, які уже були виділені, вони витрачені не дарма. Ми бачимо високоінтелектуальні інженерні споруди на нашому державному кордоні. Йдеться не лише про насипний вал, рів, облаштування контрольно-слідової смуги, рокадні дороги, а також безпосередньо сітку, яка не дозволяє безконтрольно перетинати кордон», - сказав Тетерук.

«Особливо слід відзначити оптоволокно, яке дозволяє з високою точністю визначити, хто перетинає кордон: людина чи тварина», - додав Тетерук.

Народний депутат підкреслив, що Комітет з питань національної безпеки і оборони детально проаналізує отримані дані та підтримуватиме виділення 500 мільйонів гривень, отриманих від спецконфіскації коштів Януковича, на продовження робіт для подальшого облаштування кордону України з РФ.

«Близько 2-х тисяч кілометрів нашого кордону мають мати якісні та захищені пункти для контролю. Це усе не лише інженерні споруди, а й відеосистеми із нічним та денним спостереженням за держкордоном... Ми майже кожного дня фіксуємо спроби перетнути кордон порушниками, саме тому маємо зробити якісну систему контролю, аби допомогти нашим прикордонникам нести свою службу», - підкреслив Тетерук.

Представник «Народного фронту» також повідомив, що наразі сучасно облаштованою є частина кордону Харківської області.

«Із введенням безвізового режиму з ЄС ми маємо розуміти всі загрози, які можуть чекати на нас з боку РФ, з якою у нас теж безвізовий режим. Саме тому ми маємо втілити ідею 2014 року до логічного кінця - надійно облаштувати український кордон від загроз з боку агресора», - резюмував Тетерук.

Нагадаємо, раніше глава Держприкордонслужби Віктор Назаренко заявив, що будівництво «Стіни» на кордоні з Росією просувається дуже повільно, тому що ДПСУ не отримує всі необхідні кошти, передбачені бюджетом на реалізацію цього проекту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: