У Януковича оприлюднили його звернення до європейських лідерів

У Януковича оприлюднили його звернення до європейських лідерів

Янукович в лютому 2014 року написав листа міністрам закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції

Екс-президент України Віктор Янукович намагався до останнього зберегти територіальну цілісність України та врегулювати події на Майдані мирним шляхом. Про це заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк в коментарі «Главкому», пояснюючи нещодавні заяви екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва про те, що Янукович написав листа міністрам закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції, де ще раз нагадав їм, що їх країни є гарантами виконання угоди про мирне врегулювання політичної кризи в Україні. Також захист Януковича надав копії того звернення.

«Відбулися криваві події 18 лютого 2014-го року, коли загинули співробітники міліції та мітингувальники, – згадує хронологію подій захисник Януковича. – 19 лютого мій клієнт провів перемовини з опозицією, на яких було домовлено про перемир’я. Ранок 20 лютого починається з розстрілу співробітників міліції, після чого вони починають відступати та починається стрілянина в обидві боки. 21 лютого була підписана угода між Віктором Януковичем та опозицією за участі цілої низки європейських гарантів, за якої влада повинна була відвести сили від центру, провести амністію і почати конституційний процес. Правоохоронцям була надана команда відійти, а опозиція мала негайно почати звільняти захоплені будівлі та здавати зброю. Але як тільки правоохоронців відвели з центральних кварталів, опозиція захопила адміністративні будівлі, Адміністрацію президента, Кабінет міністрів. О 6 ранку 22-го лютого захоплюється державна резиденція «Межигір’я», вдень проходить голосування у Верховній Раді за антиконституційний закон, яким клієнта відсторонюють від повноважень, в той час, як він був у Донецьку».

Лише після цього, за словами Сердюка, Віктор Янукович підписує заяву до європейських гарантів, яких інформує про антиконституційний переворот і невиконанні угоди опозицією. І закликає міністрів закордонних справ, до яких звертається виконати свої зобов’язання як гарантів.

«Ці листи були нами отримані від Андрія Клюєва, бо Янукович, підписавши їх, доручив Клюєву зв’язатись з відповідними міністрами та посольствами, – пояснює Сердюк. – Але йому казали, що нема зараз можливості зв’язатись, казали, що передзвонять… Жодна з країн-гарантів не відреагувала на звернення, що могло не допустити тієї ситуації, що ми маємо. Були б перевибори президента та зберіглася б територіальна цілісність і Крим був би українським».

Адвокат екс-президента запевняє, що оприлюднення листів Януковича до європейських гарантів будуть мати значення в рамках низки справ про розстріли на Майдані, про державну зраду та про замах на життя Януковича: «Вони є повним доведенням того, що Віктор Янукович на той момент зробив все від нього залежне, аби врегулювати ситуацію мирним шляхом. Ці листи категорично спростовують присутність у нього мотиву, який йому приписали політичні опоненти, про нібито зміну територіальної цілісності України та так зване захоплення Криму».

(для перегляду - натисніть на зображення)

Нагадаємо, що екс-голова АП Андрій Клюєв в інтерв’ю російським ЗМІ заявив, що екс-президент України Віктор Янукович просив європейських політиків втрутитися в ситуацію в Україні і не допустити ескалації конфлікту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: