Угорщина через український закон про освіту хоче розслідування від ООН

Угорщина через український закон про освіту хоче розслідування від ООН

Угорщина заявила, що завжди підтримуватиме свої громади за кордоном

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у п'ятницю заявив з трибуни Генеральної асамблеї ООН, що прийнятий в Україні закон про освіту порушує право на використання мови національними меншинами. У цьому зв'язку він звернувся до верховного комісара ООН з прав людини провести розслідування.

«На жаль, парламент України 5 вересня прийняв новий закон у сфері освіти. Цей закон набагато більше скорочує права на використання мови (меншин – ред.), забороняє дітям до 10 років отримувати освіту рідною мовою», - заявив угорський міністр.

Він підкреслив, що цей закон «явно порушує конвенцію ООН і міжнародні норми» та здатен створити небезпечний прецедент, якщо ООН зберігатиме мовчання.

«Ми наполегливо закликаємо високого комісара ООН з прав людини розпочати розслідування у зв'язку з прийнятим законом в Україні та використати всі наявні засоби для припинення порушень прав меншин цим новим законом», - заявив Сійярто.

Він також акцентував, що Угорщина завжди підтримуватиме свої громади за кордоном, де б вони не мешкали у світі.

Як повідомлялось, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон «Про освіту». Документ, зокрема, передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну й початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Через протести ряду країн, передусім Угорщини, Україна направила статтю 7 закону про освіту на експертизу до Ради Європи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: