Угорщина не відмовилася від наміру блокувати інтеграцію України до ЄС

Угорщина не відмовилася від наміру блокувати інтеграцію України до ЄС

Посол Угорщини в Україні не отримував інформації про зміну офіційної позиції Будапешта з цього питання

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявляє про намір Угорщини продовжувати блокування подальшої інтеграції України до Європейського союзу через мовну статтю в українському законі «Про освіту».

«Попередня заява залишається в силі», - сказав посол у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» в п'ятницю, відповідаючи на запитання про те, чи змінила його країна свою позицію після переговорів міністра людських ресурсів Угорщини Золтана Балога з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та міністром освіти і науки Лілією Гриневич 19 жовтня.

Кешкень зазначив, що не отримував інформації про зміну офіційної позиції Будапешта з цього питання.

При цьому він вважає, що для країн важливо продовжувати діалог, і висловив переконання, що до початку наступного навчального року, коли норма закону про мову навчання має почати практично застосовуватися, сторони знайдуть модель, яка всіх влаштовуватиме.

Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою нарівні з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Як повідомлялося, Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання щодо порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з ухваленням українського закону про освіту.

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з ЄС і заохочуватиме Київ та Будапешт розв'язати освітню проблему шляхом діалогу.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що не вважає заяви Угорщини цивілізованим діалогом.

Читайте також матеріал «Главкома»: Як Україну розпинали за мову. Резолюція ПАРЄ та її наслідки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: