Україна хоче введення на Донбас 40-60 тис. миротворців

Україна хоче введення на Донбас 40-60 тис. миротворців

Георгій Тука вважає, що серед миротворців не мають бути представники Росії, а також країн, які є сателітами РФ

З огляду на те, що миротворці мають забезпечувати мир на всій неконтрольованій території Донецької і Луганської областей, їх кількість має сягати від 40 до 60 тис. осіб. Про це у коментарі УНН заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

«Якщо взяти за зразок миротворчі операції, які проводилися на Балканах, і порівняти з площею тих країн і площею неконтрольованих територій на Донбасі, то за нашими оцінками, кількість миротворців має сягати від 40 до 60 тис. осіб. Тому що потрібно мати на увазі, що миротворці мають забезпечувати мир по всій неконтрольованій території, а не тільки або вздовж кордону, або вздовж лінії розмежування, як це пропонує Росія», - сказав він.

Щодо національного складу місії, на думку заступника міністра, це мають бути представники нейтральних країн.

«Жодним чином там не мають бути присутні представники Росії, а також країн, які є сателітами РФ, наприклад Вірменії, Казахстану та інших», - зазначив Тука.

«Виходячи з того, що зазвичай такі дії вимагають чималих коштів, і забезпечення миротворців здійснюється на належному рівні, то я думаю, що проблем з нестачею бажаючих не буде. Останнім часом дуже активну діяльність у цьому напрямку здійснюють представники такої країни, як Бангладеш», - зауважив Тука.

Раніше повідомлялося, що Генеральна асамблея ООН включила в порядок денний питання миротворчої місії на Донбасі.

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення.

Після цього у німецькому уряді сподіваються, що Путін доведе серйозність своїх намірів після заяви про згоду на введення миротворців ООН на Донбас і буде готовий до компромісів.

Після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін заявив про готовність врахувати в ініціативі про миротворців ООН на Донбасі їх право охороняти місію ОБСЄ не тільки на лінії зіткнення, але і в інших місцях.

Згодом Росія подала в ООН свій проект про миротворців на Донбасі.

У відповідь постпред України при ООН Єльченко заявив, що в поданому Росією проекті резолюції немає ніякої миротворчості.

Заступник голови Верховної Ради, представник в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко заявила, що Путін намагається спотворити ініціативу президента України Петра Порошенка щодо розміщення миротворців ООН на всій території тимчасово окупованого Росією Донбасу для спостереження за роззброєнням незаконних збройних формувань та бойовиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: