Україна і ще чотири країни фінансуватимуть переслідування винних у катастрофі МН-17

Україна і ще чотири країни фінансуватимуть переслідування винних у катастрофі МН-17

Кабмін схвалив проекти меморандумів про політичну і фінансову підтримку розслідування катастрофи МН-17

Кабінет міністрів України схвалив проекти меморандумів між урядами Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України про спільне фінансування та політичну підтримку кримінального переслідування в Нідерландах винних у катастрофі 17 липня 2014 року над Донбасом «Боїнга-777» рейсу MH-17.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу.

«Ми розраховуємо, що якщо Кабмін сьогодні підтримає проекти двох меморандумів, то завтра міністр у Нью-Йорку зможе їх підписати з відповідними країнами», - сказав перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко на засіданні.

Згідно з проектом меморандуму про фінансову підтримку розслідування, який є в розпорядженні агентства «Інтерфакс-Україна», зазначені країни мають намір домовитися про спільне фінансування розслідування, пов'язане з кримінальним переслідуванням у Нідерландах винних в аварії літака.

При цьому учасниками меморандуму можуть стати й інші країни, чиї громадяни постраждали внаслідок трагедії.

Сторони створюють Комітет із фінансового нагляду, який здійснюватиме контроль за розподілом фінансових внесків, у складі п’ятьох осіб (представників урядів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України).

Витрати на діяльність прокурорів, судової влади й на захист свідків беруть на себе Нідерланди.

Згідно з проектом меморандуму про політичну підтримку розслідування, країни-підписанти визнають, що кримінальне переслідування винних у катастрофі в Нідерландах буде найефективнішим механізмом для притягнення до відповідальності за найвищими міжнародними стандартами, оскільки впевнені в якості, незалежності та об'єктивності судової системи Нідерландів.

Обидва меморандуми діятимуть протягом 5 років після підписання, а потім автоматично продовжуватимуться на наступні п'ятирічні періоди. Якщо якась із країн-підписантів бажає вийти з одного з меморандумів, то вона має письмово поінформувати про це інші країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: