Україна може представити альтернативний проект резолюції про миротворців на Донбасі

Україна може представити альтернативний проект резолюції про миротворців на Донбасі
Постпред України при ООН Володимир Єльченко
Фото: Главком

Українська делегація раніше розповсюджувала набір своїх ідей і думок щодо миротворців серед усіх членів Радбезу ООН, запевняє Єльченко

Постійний представник України в Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко заявляє, що не виключає можливості представлення Україною альтернативного варіанту проекту резолюції про розміщення миротворців ООН на Донбасі.

Про це він сказав під час відеовключення з Нью-Йорку в ефірі телеканалу «112 Україна».

За словами посла, українська делегація у Нью-Йорку раніше розповсюджувала «набір своїх ідей і думок щодо такої операції у робочому порядку посеред усіх членів Ради Безпеки ООН».

«Так що, все це було, все це відомо, але постійно російська делегація подавала нам і іншим сигнали, що вона заблокує будь-яку спробу це все перекласти на офіційний папір і схвалити резолюцію Ради Безпеки ООН. Тобто, погрожувала своїм правом вето. Саме тому ми не могли нікуди рухатися у цьому питанні», - пояснив Єльченко.

При цьому він додав: «У нас все це є, воно напрацьовано. Вже воно є на руках наших партнерів. Ми, я думаю, подивимось, протягом одного-двох днів, якщо буде така потреба, ми подамо і розповсюдимо свій альтернативний варіант. Інший варіант - це працювати на базі російського проекту. Це ж не означає, що там має все залишитися так, як вони написали. Є 15 членів Ради Безпеки, не лише одна Росія. І всі вони будуть брати учать - це колективна робота».

Також Єльченко зауважив, що робота повинна розпочатися лише після того, як будуть погоджені певні базові принципи про розміщення на усій території Донбасу включно з державним кордоном і що в місії не повинно бути росіян.

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення. Проте він проти надання США Україні летального зброї.

Згодом Росія подала в ООН свій проект про миротворців на Донбасі.

У відповідь постпред України при ООН Єльченко заявив, що в поданому Росією проекті резолюції немає ніякої миротворчості.

Заступник голови Верховної Ради, представник в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко заявила, що Путін намагається спотворити ініціативу президента України Петра Порошенка щодо розміщення миротворців ООН на всій території тимчасово окупованого Росією Донбасу для спостереження за роззброєнням незаконних збройних формувань та бойовиків.

У МЗС України переконані, що Росія намагається спотворити саму ідею та цілі запровадження миротворчої операції на Донбасі.

За попередньою інформацією, розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі коштуватиме понад $1 млрд на рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: