Україна на «нормандській зустрічі» відстоюватиме 5 позицій

Україна на «нормандській зустрічі» відстоюватиме 5 позицій

Не варто очікувати від зустрічі надзвичайних результатів, зазначив Єлісєєв

Проведення зустрічі «нормандської четвірки» напередодні засідання Європейської Ради є добрим знаком, але не варто очікувати від неї надзвичайних результатів. Про це в ефірі «5 каналу» сказав заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

«Не думаю, що завтра буде щось підписано, тому що станом на сьогодні, як заявила канцлер Німеччини, не варто думати, що якесь дійство завтра відбудеться. Але завтра важливо все ж таки показати реальну суть російської поведінки та російських планів», - сказав він.

Єлісєєв вважає певним успіхом той факт, що ця зустріч відбудеться, оскільки ще в серпні президент Росії Володимир Путін відмовлявся від будь-яких контактів у будь-яких форматах для обговорення виконання Мінських домовленостей.

[VIDEO_BLOCK_*]

«Зустріч «нормандської четвірки» - це буде ще одна надана можливість Росії продемонструвати нездатність чи небажання виконувати Мінські домовленості. І результатом демонстрації цього небажання буде подальше рішення ЄС щодо продовження санкцій, а в разі необхідності - щодо їх посилення», - додав він.

Як зазначив заступник глави АП, українська сторона впевнена, що зможе відстояти свою позицію, а це п'ять надзвичайно важливих питань, у яких вона не поступиться. «Одна з них - це обов’язкове вирішення питання щодо доступу місії ОБСЄ до кордону і повний контрольний з боку місії за кордоном. По-друге, має бути забезпечено виведення всіх російських військ з території України. По-третє, повинно бути вирішене питання щодо звільнення заручників та політичних в’язнів», - сказав Єлісєєв.

Він також наголосив, що Україна вимагатиме врегулювання питання щодо забезпечення у майбутньому можливих місцевих виборів на Донбасі. Остання принципова позиція - усунення усіх фейкових структур так званої виконавчої та законодавчої влади, які за останні два роки були створені на території «ДНР» та «ЛНР».

Позитивним сигналом Єлісєєв вважає той факт, що лідери Франції та Німеччини погодилися на дорожню карту Мінських угод, яка передбачає послідовні кроки для припинення бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову у тристоронньому форматі за участю президента Франції Франсуа Олланда та канцлера ФРН Ангели Меркель, під час якої сторони домовилися провести зустріч глав держав у «нормандському форматі» 19 жовтня у Берлінідля спонукання Росії виконати безпекову частину Мінських угод.

У Кремлі згодом підтвердили, що на зустріч з лідерами України, Німеччини та Франції у Берліні також збирається Путін.

Раніше Путін виставив умови для зустрічі в «нормандському форматі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: