Україна пояснила ЄС, чому заборонила «Одноклассники» і «ВКонтакте»

Україна пояснила ЄС, чому заборонила «Одноклассники» і «ВКонтакте»

Українські чиновники відстоювали цей крок як національну безпеку, зазначається у листі української сторони до ЄС

Україна відправила до Ради Європи листа, в якому виклала офіційну позицію щодо блокування російських інтернет-сайтів та впровадження економічних санкцій проти компаній з РФ. Рада Європи розмістила відповідне сповіщення на своїй платформі з безпеки журналістів.

«Агресія Російської Федерації та проблеми, з якими стикається Україна, вимагають відповідних заходів. Такі ресурси, як Яндекс, Mail.ru, Вконтакте і Одноклассники вже давно використовуються російськими спецслужбами як інструменти Росії у так званій гібридний війні», - йдеться у листі української сторони.

В документі наголошується, що розвідувальні органи РФ використовують приватну пошту та іншу конфіденційну інформацію користувачів російських інтернет-ресурсів, щоб маніпулювати громадською думкою шляхом дезінформації, пропаганди та інформаційних атак.

У повідомленні Ради Європи зазначається, що відповідно до статистики, наданої SimilarWeb, 17,55% унікальних візитів на сайт ВКонтакте та 15,15% на сайт «Однокласники» приходили з України.

Протягом останніх шести місяців компанія Yandex.ua, пошукова служба та клієнт електронної пошти та п'ятий за величиною веб-сайт в Україні, мав 215 мільйонів відвідувань. Статистика також показує, що більше 50% українців користуються Вконтакте.

«Низка правозахисних організацій назвали заборону непропорційним заходом, що обмежує доступ до інформації, проте українські чиновники відстоювали цей крок як національну безпеку, оскільки ця країна є жертвою дезінформації, агітаційних кампаній та кібератак, які використовують дані про українських користувачів, що зберігаються в російських соціальних мережах», - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 16 травня президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня про застосування санкцій щодо низки фізичних і юридичних осіб. У ньому, зокрема, йдеться про блокування російських соцмереж та поштових служб. Також санкції передбачають блокування доступу до сервісів «Яндекс», 1С, «Софтлайн Груп», корпорації «Парус» і ще низки російських IT-компаній.

Після такого рішення ЄС просив українську владу надати детальну інформацію щодо цього рішення.

Нещодавно Вищий адмінсуд відмовився скасовувати заборону російських соцмереж.

Читайте також матеріали «Главкома»:

Влучний удар: як Україна обвалила трафік популярних російських сайтів

Посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі: Санкції змусять Росію вийти з Луганської і Донецької областей

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: