Україна просить Інтерпол оголосити «скіфське золото» в міжнародний розшук

Україна просить Інтерпол оголосити «скіфське золото» в міжнародний розшук

За клопотанням прокурора ухвалою Печерського районного суду міста Києва на музейні експонати накладено арешт

Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», які перебувають а археологічному музеї Амстердамського університету. В Інтерпол відправлено документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

Про це повідомили в прес-службі прокуратури АР Крим.

Згідно з повідомленням, відомство здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом відмови музеєм Амстердамського університету (Королівство Нідерланди) повернути музейні експонати виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», які є власністю держави Україна.

«За клопотанням прокурора ухвалою Печерського районного суду міста Києва на музейні експонати накладено арешт. Постанова слідчого судді спрямовані в Інтерпол з метою забезпечення міжнародного розшуку арештованого майна», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 5 жовтня суд Амстердама розпочав розгляд справи про повернення Україні експонатів музеїв анексованого Росією Криму, що перебувають на зберіганні в музеї університету у столиці Нідерландів.

Раніше суд Амстердама визнав Україну однією з сторін у спорі за скіфське золото. 21 січня в Нідерландах почався судовий процес у справі про повернення в Україну скіфського золота.

У Міністерстві культури України повідомили, що МЗС Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» відкрили в археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого 2014. Вона сформована з колекцій п’яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири – в окупованому Росією Криму. Серед понад 500 експонатів – артефакти з скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, предмети побуту стародавніх греків та скіфів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: