Україна та ЄС підписали «енергетичний» Меморандум

Україна та ЄС підписали «енергетичний» Меморандум
Україна-ЄС

Документом передбачено поглиблення рівня партнерства в енергетичній сфері

Україна та Європейський Союз поглибили рівень партнерства в енергетичні сфері. Це передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства між Україною та Європейським Союзом, який було підписано на саміті Україна-ЄС у четвер у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

З українського боку документ підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, європейську сторону представив віце-президент Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович.

Оновлене партнерство передбачатиме розгляд питань, пов'язаних з важливістю України як транзитної країни, а також питань реформування енергетичного ринку України, оновлення газової мережі, створення відповідної нормативно-правової бази в сфері ринку електроенергії та підвищення енергоефективності в Україні, як засіб зниження залежності від імпорту енергоносіїв. 

Метою підписаного меморандуму є повна інтеграція енергетичних ринків України та ЄС в інтересах споживачів та з огляду на необхідність взаємного посилення безпеки енергопостачання та охорони довкілля в енергетичній галузі.

Сторони також домовилися про співробітництво щодо залучення інвестицій та фінансування.

Меморандум укладено на термін у 10 років, з можливістю його перегляду та продовження його дії.

Як повідомлялося, саміт Україна-ЄС пройшов у форматі робочого обіду, чому передувала зустріч президента України Петра Порошенка з трьома президентами ЄС

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц також взяв участь у зустрічі лідерів до саміту. Сам Шульц напередодні заявив, що не буде претендувати на посаду президента ЄП на новий термін, а буде балотуватися до німецького Бундестагу в наступному році.

На саміті обговорювалися питання лібералізації візового режиму та виконання Мінських угод. Як повідомляли в адміністрації президента України, на саміті не будуть озвучувати дату початку дії безвізового режиму для України.

Крім того, як повідомляють європейські ЗМІ, безвіз для України та Грузії можуть відкласти до літа 2017 року. 

Очікується, що на саміті Україна-Євросоюз мають бути підписані чотири документи.

Зокрема, буде підписано низку угод у сфері енергетики, боротьби з корупцією, співробітництва з Європолом та щодо подальшої підтримки ЄС Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

На додаток, також буде проголошена програма щодо підтримки реформи державного управління і верховенства права.

Одним із підсумків саміту Україна-ЄС має бути виділення України фінансової допомоги у сумі 120 млн євро для продовження реформи держслужби та у сфері протидії корупції.

Як зазначається на сайті Європейської Ради, саміт буде можливістю підтвердити міцні партнерські відносини між ЄС і Україною, а також обговорити прогрес та підтримку українських реформ.

Лідери також обговорять кризові та конфліктні питання, а також зовнішньополітичні питання, такі як відносини з Росією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: