Україна в ООН зробила важливу заяву щодо боротьби з бойовиками ІДІЛ

Україна в ООН зробила важливу заяву щодо боротьби з бойовиками ІДІЛ
Володимир Єльченко

Єльченко висловив ряд пропозицій щодо зменшення можливостей впливу терористів в онлайн-мережах

Попри те, що терористичне угруповання «Ісламська держава» зазнає краху на полі бою в Сирії та Іраку, воно вдається до інших форм екстремістської діяльності та вербування послідовників, однак цьому необхідно ефективно протистояти.

Про це заявив у четвер під час засідання Ради Безпеки ООН Постійний представник України при Організації Володимир Єльченко.

«Останні терористичні акти по всьому світу засвідчили нову тенденцію – не посилати бойовиків, а надихнути для виконання спонтанних атак у їхніх країнах від імені ІДІЛ. Цим діям дуже важко запобігти», – зауважив представник України.

Він підкреслив, що ІД використовує онлайн-платформи для вербування та навчання, а також приватні форуми для поширення своєї ідеології. У цьому зв’язку український дипломат висловив ряд пропозицій щодо зменшення можливостей впливу терористів в онлайн-мережах.

«По-перше, усунення факторів, які розпалюють радикальні настрої, та сприяння соціальній згуртованості держав значно ускладнить завдання терористам», – заявив Єльченко.

По-друге, за його словами, просування антиекстремістських настроїв зменшить ефективність вербування з боку терористів та залучення ними нових послідовників.

По-третє, «заохочення тісних контактів з місцевими громадами матиме велике значення для допомоги ранньому виявленню елементів радикалізації та застосуванню необхідних заходів, щоб зірвати терористичні змови».

Що стосується фінансування тероризму, доповіді ООН зазначають, що основне джерело доходів ІДІЛ – це контрабанда вуглеводнів з регіонів, окупованих терористами, продовжив дипломат. Це явище хоч і зменшилося за обсягами, однак продовжує існувати. У цьому зв’язку представник України наголосив на важливості більш детального вивчення ситуації та представлення її в доповідях генсека ООН.

Крім того, підкреслив Єльченко, значну загрозу становлять іноземні бойовики-терористи, які повертаються до своїх країн із зон бойових дій.

«Вони володіють смертоносними навичками й можуть використовувати їх зі згубними наслідками», – підкреслив дипломат. Для того, щоб зменшити ці наслідки, необхідно забезпечити ретельне документування та обмін інформацією про злочини, які вони скоїли, воюючи на боці терористів. У тому числі, йдеться про збір їхніх біометричних даних та занесення в базу Інтерполу. В іншому випадку, ці бойовики зможуть вільно пересуватися, видавати себе за біженців та простити про притулок в інших країнах.

ІДІЛ несе поразку на полі битви, однак ця організація демонструє здатність до змін форми своєї діяльності та відродження. Тому, підкреслив Єльченко, міжнародне співтовариство повинне вивчити цей урок та розробити життєздатну стратегію, яка запобігатиме відродженню ІДІЛ у інших формах та місцях. 

Нагадаємо, ООН звинувачує бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава» у страті 163 мирних жителів в Іраку минулого тижня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: