Україна вимагає від РФ повернути охорону об’єктів місії ОБСЄ на Донбасі

Україна вимагає від РФ повернути охорону об’єктів місії ОБСЄ на Донбасі

МЗС України вимагає від Росії невідкладно вжити вичерпних заходів для забезпечення повної безпеки персоналу, об’єктів та майна СММ ОБСЄ на тимчасово окупованій території ОРДЛО

Міністерство закордонних справ України вкрай стурбоване інформацією про зняття 24 вересня Росією та підконтрольними їй бойовиками на Донбасі охорони з об’єктів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ). Про це йдеться в заяві МЗС.

Українські дипломати розглядають це як продовження практики залякування спостерігачів.

«Після відомих проблем із забезпеченням безпеки Донецького офісу СММ ОБСЄ, позбавлення передової патрульної бази СММ ОБСЄ у м. Горлівка фізичної охорони і захисту розглядаємо не інакше, як продовження свідомої практики залякування спостерігачів Місії», - йдеться в заяві.

У МЗС України переконані, що ці цілеспрямовані кроки покликані, серед іншого, створити додаткові штучні аргументи на користь запропонованої Росією і не підтриманої Україною та її міжнародними партнерами ініціативи щодо розміщення миротворчих сил ООН виключно з метою захисту персоналу СММ ОБСЄ уздовж лінії розмежування.

«Вважаємо, що гарантування безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ під час виконання визначених мандатом Місії завдань залишається одним з ключових зобов’язань у контексті імплементації Мінських домовленостей, підпис під якими поставила також і Російська Федерація як сторона конфлікту», - зазначається у заяві..

МЗС України вимагає від Росії невідкладно вжити вичерпних заходів для забезпечення повної безпеки персоналу, об’єктів та майна СММ ОБСЄ на тимчасово окупованій території ОРДЛО, а також надати Місії повний і безперешкодний доступ до усіх районів, тимчасово не підконтрольних уряду України, включно з усією неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону.

Нагадаємо, президент Порошенко в середу заявив на сесії Генеральної асамблеї ООН, що мандат миротворців ООН повинен покривати усю окуповану територію Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: