Україна вимагає від Росії негайно відпустити Павла Гриба

Україна вимагає від Росії негайно відпустити Павла Гриба

7 вересня підтвердилася інформація про те, що Павла Гриба утримують у СІЗО в Краснодарському краї РФ

МЗС України висловлює рішучий протест російській стороні у зв'язку з безпідставним затриманням 19-річного громадянина України Павла Гриба і вимагає забезпечити його негайне повернення в Україну.

Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій у п'ятницю.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест російській стороні у зв'язку з безпідставним затриманням 19-річного громадянина України Павла Гриба і триманням його в СІЗО в м. Краснодар Російської Федерації... Вимагаємо від російської сторони невідкладно забезпечити доступ українських консулів до затриманого громадянина України Павла Гриба, надати вичерпну інформацію щодо місця, причин та обставин його затримання, умов тримання і забезпечити його негайне повернення в Україну», - йдеться у документі. 

У МЗС категорично засудили переслідування російською владою громадян України в Росії та за її межами, безпідставне затримання українців, порушення їх права на справедливий суд і засудження за сфабрикованими політично вмотивованими справами.

У зовнішньополітичному відомстві також підкреслили, що вкрай недопустимою є системна практика порушення російською стороною положень консульської Конвенції між Україною та Російською Федерацією щодо вчасного інформування про затримання громадян України (протягом 3 днів з моменту арешту) та потурання правом консула України на відвідання затриманого чи засудженого співвітчизника. 

«У справі затримання Павла Гриба повідомлення Управління ФСБ в Краснодарському краї від 25 серпня було направлено Генеральному консульству України в Ростові-на-Дону рекомендованим листом тільки 31 серпня і надійшло до консульської установи 7 вересня - через 14 днів після арешту», - констатували в МЗС.

Павло Гриб 24 серпня виїхав до білоруського міста Гомель на зустріч із дівчиною з Росії, з якою доти спілкувався лише у соціальних мережах, після чого зник.

Його батько вирушив на пошуки у Білорусь і з'ясував, що Павло перебуває у розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт). Батько хлопця не виключав, що сина на території Білорусі викрали спецслужби Росії.

У четвер, 7 вересня, підтвердилася інформація про те, що Павла Гриба утримують у СІЗО в Краснодарському краї РФ.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: