Україна вважає каталонський референдум незаконним

Україна вважає каталонський референдум незаконним
Референдум у Каталонії відбувся 1 жовтня 

Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії

У Міністерстві закордонних справ України оприлюднили своє ставлення до референдуму про незалежність Каталонії від Іспанії.

Про це йдеться у відповіді речниці МЗС Мар'яни Беци на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

«Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави», - каже Беца.

За її словами, Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни.

«Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії в світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом - до членства в НАТО і ЄС, буде в демократичний спосіб вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя», - додала речник МЗС.

Вона підкреслила, що Україна виступає за безумовну повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основоположних принципів і норм міжнародного права.

 Як відомо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про від’єднання. Мадрид намагався його зупинити за допомогою силовиків. Повідомлялося, що 844 особи постраждали в зіткненнях з поліцією в день проведення референдуму про незалежність Каталонії.

Влада Каталонії заявила, що 90% виборців проголосували за відділення від Іспанії. Мадрид не визнав голосування. 

Всього на референдумі проголосували 2,3 млн виборців з 5,3 млн.

Голова Женералітету (виконавчої влади) Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що в найближчі дні він передасть в регіональний парламент результати голосування про незалежність від Іспанії для того, щоб привести в дію механізм закону про референдум.

До слова, Європейський парламент у середу, 4 жовтня, проведе дебати щодо референдуму про незалежність Каталонії.

Як відомо, Єврокомісія не визнала каталонський референдум про незалежність.

МВС Іспанії заявляє про 431 пораненого поліцейського під час сутичок з прибічниками референдуму.

Читайте також: Кривава неділя в Барселоні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: