Українців атакує новий вірус-здирник

Українців атакує новий вірус-здирник

19 травня було підтверджено 135 унікальних випадків інфікування вірусом XData, 95% з них припало на українських користувачів

У четвер дослідники MalwareHunter виявили новий вірус-здирник XData. Швидкість поширення нового віруса, що атакує українців, у чотири рази вища, ніж у WannaCry.

Про це повідомляє Ain.ua.

Як зазначається, станом на п'ятницю, 19 травня, було підтверджено 135 унікальних випадків інфікування, 95% з них припало на українських користувачів.

Для порівняння: у MalwareHunter стверджують, що в Україні вони зафіксували всього 30 потерпілих від атак вірусу WannaCry, серед більше 200 тисяч випадків.

XData шифрує всі файли за допомогою алгоритму AES. Способів розшифровки без оплати викупу поки що не знайдено. Зловмисники вимагають від 0,1 до 1 біткоїни (від 5800 до 58 000 грн) залежності від обсягу зашифрованих даних і того, постраждав окремий комп'ютер чи мережа компанії.

Як XData поширюється і заражає комп'ютери – поки що невідомо. Серед українських потерпілих здебільшого комп'ютерні мережі компаній.

Нагадаємо, що 12 травня новий вірус із вимогою викупу вразив десятки тисяч комп’ютерів у різних країнах. Найбільше таких випадків виявлено в Росії, Україні і Тайвані. За даними Kaspersky Lab, було зафіксовано понад 45 тисяч подібних атак у 74 країнах світу.

Зокрема, подібної атаки зазнали лікарні Британії, іспанська компанія Telefonica, в Росії подібний вірус вразив внутрішню комп'ютерну систему МВС, а також компанію «Мегафон».

Пізніше спеціаліст з Британії випадково призупинив новий вірус.

За даними спеціалістів, атаку було скоєно кіберугрупованням з можливими зв’язками з Росією.

Читайте також: Вірус WCry і як вберегтися від світової кібератаки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: