України просить ЄС натиснути на РФ у питанні скасування обмежень на транзит

України просить ЄС натиснути на РФ у питанні скасування обмежень на транзит

Закликали ЄС посилити тиск на РФ для негайного скасування обмежувальних заходів щодо транзиту

Україна винесла питання нових транзитних обмежень із боку Російської Федерації, запроваджених із другого півріччя 2016 року, на друге засідання комітету асоціації між Україною та ЄС.
«Закликали ЄС посилити тиск на РФ для негайного скасування обмежувальних заходів щодо транзиту», - написала з цього засідання заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська у своєму блозі в мережі Twitter.
Напередодні перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів та Микольська також звернулися до посла Казахстану в Україні Самата Ордабаєва і закликали цю країну вимагати від РФ скасування обмежень на транзит українських товарів.
Згідно з даними Мінекономрозвитку, необґрунтовані економічні дії РФ за підсумками січня-квітня 2016 року вже призвели до скорочення українського експорту до Казахстану на 47,9% порівняно з аналогічним періодом 2015 року.
Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 1 січня 2016 року видав указ, що встановлює, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через територію Росії здійснюються лише з території Білорусі із застосуванням пломб на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи (ГЛОНАСС) та за наявності у водіїв облікових талонів.
Окрім того, 3 липня було оприлюднено указ Путіна від 1 липня, який посилює норми указу від 1 січня 2016 року про транзитні обмеження. Тепер вони поширюються і на транзит до Киргизької Республіки, а також вводиться повна заборона транзиту товарів «під ембарго».
За даними МЕРТ України, нові обмеження станом на ранок 5 липня призвели до затримки 43 фур і 22 вагонів з українською продукцією.
Уряд України 4 липня заявив про намір негайно запровадити заходи у відповідь на посилення торговельної війни РФ, однак їх поки що погоджують.
Джерело: Інтерфакс-Україна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: