Українська гельсінська спілка зробила заяву щодо можливих маніпуляцій у процесі обрання омбудсмена

Українська гельсінська спілка зробила заяву щодо можливих маніпуляцій у процесі обрання омбудсмена

Верховна  Рада 

Фото: Главком

В Українській гельсінській спілці вважають неприпустимим «спотворення голосування, яким більшість народних депутатів чітко висловилися за збереження процедури таємного голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого»

В Українській гельсінській спілці прокоментували зміни порядку і способу голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини - із процедури таємного голосування бюлетенями на відкриту процедуру за допомогою системи «Рада». З цього приводу правозахисники зробили відповідну заяву.

«У квітні 2017 року розпочато процедуру обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, в ході якої політичними силами висунуто трьох кандидатів на цю посаду. В порушення Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» у встановлений 20 денний  строк голосування Верховною Радою України щодо обрання Уповноваженого не відбулося», - нагадали у спілці.

«Але законопроект про зміну процедури обрання Уповноваженого був цинічно включений до проекту про зміни до Закону «Про Конституційний Суд України», при цьому свідомо була проігнорована необхідність розгляду цих пропозицій Комітетом Верховної Ради України з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. Цей Комітет був позбавлений можливості розглянути вказані пропозиції.

13 липня 2017 року, під час розгляду у другому читанні проекту Закону про зміни до Закону «Про Конституційний Суд України» народний депутат України Ольга Червакова озвучила пропозицію збереження процедури таємного голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого, яка була проголосована і підтримана 227 народними депутатами.

Проте Апаратом Верховної Ради України та окремими народними депутатами вчиняються маніпуляції щодо змісту підтриманої пропозиції. Приводом для них стало те, що Червакова переплутала під час виступу номер поправки. Але цілком зрозуміло, що депутати орієнтувалися на зміст виступу, а не на номер поправки», - йдеться у заяві.

В Українській гельсінській спілці вважають неприпустимим «спотворення голосування, яким більшість народних депутатів чітко висловилися  за збереження процедури таємного голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого».

«Необхідно також нагадати, що відкрите голосування суперечить Паризьким принципам ООН щодо національних інституцій з прав людини, воно спрямоване на підвищення залежності Уповноваженого від політичної кон’юнктури, руйнує конституційний статус незалежності інституції Уповноваженого з прав людини та легітимність обраного кандидата.

Вимагаємо від Голови Верховної Ради не допустити фальсифікації волевиявлення народних депутатів та зберегти процедуру таємного голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого в ухваленому законі», - повідомляють правозахисники.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: