Українські онлайн-кінотеатри можуть втекти до так званих ДНР і ЛНР – адвокат EX.ua

Українські онлайн-кінотеатри можуть втекти до так званих ДНР і ЛНР – адвокат EX.ua
Артем Афян

Можливі обшуки дрібних онлайн-кінотеатрів, які залишаться на ринку, аби спонукати користувачів переходити до платного контенту, вважає юрист

Існують побоювання, що здійснюватимуть обшуки і порушуватимуть справт не тільки проти FS.to, а й проти дрібніших кінотеатрів, які залишаться на ринку, аби спонукати користувачів переходити до платного контенту. Але перетікання трафіку користувачів на легальні ресурси означатиме, що глядач замість «Гри престолів» усе-таки почав дивитися щось інше з того, що пропонується. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів Артем Афян, адвокат EX.ua і FS.to.

«І ось тут питання: чи погодяться користувачі на досить звужену пропозицію, яка є для українського ринку? Окрім того, не забуваймо, що в інтернеті кордонів немає. Я думаю, для тих, хто хоче працювати поза законами України, як це відбувається й зараз, існують різні куточки світу. Найближче – це «ДНР» і «ЛНР». Звідти трафік може легко надходити сюди», – зазначив він.

Юрист навів інший приклад. «Українська держава задекларувала, що порнографія у нас поза законом. Та чи проблематично знайти порнографію в інтернеті? Є країни, які доволі серйозно фільтрують інтернет. Але для цього потрібні величезні кошти. Бо це серйозна інфраструктура, серйозна система. Питання закриття сайтів сприймається вельми обережно, – сказав він і додав: – наївно думати, що вирішується питання лише авторських прав – разом з тим закладається модель для всього іншого…  Тобто десь можемо заблокувати мультик із Міккі Маусом, а за сепаратизм не можемо заблокувати?!»

За словами адвоката, абсолютно логічно починають блокувати сайти, які загрожують національній безпеці. Однак далі починає розмиватися межа: а що більше у нас загрожує національній безпеці – той, хто критикує владу зсередини, чи «ДНР» із «ЛНР»? «І ми бачимо на прикладі Росії, що інфраструктура блокування сайтів, особливо для молодих демократій, створює величезний ризик скочування в цензуру», – уточнив він.

На запитання «Главкома» про те, чи є в Україні технічні можливості, аби заблокувати небажаний трафік з так званих республік, Афян відповів: «Якщо він, цей трафік, є, чому досі у нас не заблоковані сепаратистські сайти? Росія, здається, вклала у це 1 млрд доларів. Чи є у нас зайвий мільярд, щоб бавитися з таким? У РФ успіхи досить посередні».

Нагадаємо, 15 листопада співробітники департаменту кіберполіції Національної поліції вилучили сервери популярного в Україні онлайн-кінотеатру FS.to. За повідомленням правоохоронців, було припинено роботу навіть не одного, а групи «піратських онлайн-кінотеатрів», в яку входили ресурси FS.to, BRB.to, FS.ua та CXZ.to. Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 176 (порушення авторських і суміжних прав) Кримінального кодексу України. Поліцейські здійснювали обшуки в офісах, дата-центрах, а також будинках фігурантів провадження.

Детальніше читайте: «Адвокат EX.ua Артем Афян: Онлайн-кінотеатри, закриті в Україні, можуть втекти у «ДНР» і «ЛНР»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: