Український закон про освіту: резолюцію ПАРЄ готуватиме естонець

Український закон про освіту: резолюцію ПАРЄ готуватиме естонець
Андрес Херкель

Херкель має представити проект резолюці до вечора вівторка

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань культури визначив естонського депутата Андреаса Херкеля доповідачем, який готуватиме проект резолюції щодо мовної норми закону України «Про освіту».

Про це повідомляє «Європейська правда».

«До вечора вівторка Херкель має представити проект резолюції», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це рішення на користь України, оскільки Херкель розуміється на функціонуванні держави з наявністю мовних меншин, не має сентиментів щодо Угорщини (яка висловлює ключові зауваження до України з цього приводу) і раніше висловлював політичну підтримку Україні.

Натомість кандидатура австрійця Стефана Шеннаха, якого підтримували угорські депутати, була відхилена.

Як повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи 12 жовтня проведе термінові дебати щодо мовної статті нового закону України «Про освіту».

Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон «Про освіту» на експертизу у Венеціанську комісію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: