Укргазвидобування відмовляється повертати арабським інвесторам 231 млн гривень

Укргазвидобування відмовляється повертати арабським інвесторам 231 млн гривень
Президент ТОВ «Арабський енергетичний альянс» Раїд Бу Хамсин

Президент ТОВ «Арабський енергетичний альянс» заявив, що компанія керується принципом ведення виключно господарської діяльності та утримується від участі в діяльності політичних або олігархічних груп в Україні

Компанії «Кувейт Енерджі Юкрейн» і «Арабський енергетичний альянс юей» ніколи не входили в сферу впливу будь-яких українських політиків, чиновників або бізнес-груп. Про це в інтерв'ю виданню «Бізнес» заявив президент ТОВ «Арабський енергетичний альянс» пан Раїд Бу Хамсин.

«У ЗМІ з'являються коментарі, що нібито наша компанія входить в сферу впливу міністра часів Януковича Едуарда Ставицького. Ми неодноразово висловлювалися з цього приводу - в 2004 році компанія «Рудіс» підписала договір спільної діяльності з Укргазвидобуванням терміном на 10 років. У 2010 році, коли власником компанії вже був «Кувейт Енерджі», нам довелося продати половину своєї частки в спільній діяльності і передати функцію оператора в СД української компанії «Укрбуд».

У 2011 році, за позовом Укргазвидобування, яка володіла 50% частки в СД, була зроблена спроба розірвати цей договір і виключити «Кувейт Енерджі Юкрейн» з договору. Одночасно надійшли наполегливі пропозиції поступитися своєю часткою у спільній діяльності українським компаніям за дуже низьку ціну. Компанія довела, що звинувачення на її адресу були надуманими, і в 2012 році договір був визнаний розірваним тільки з «Укрбуд». У цьому ж році його місце зайняв «Фаворит Систем», який, як стверджують ЗМІ, пов'язаний зі Ставицьким. Аж до входження до складу СД компанії «Фаворит систем» в серпні 2012 року, єдиними учасниками спільної діяльності були Укргазвидобування і «Кувейт Енерджі Юкрейн» ( «Арабський енергетичний альянс юей»). Однак, ПАТ Укргазвидобування не передало здобуті в цей період вуглеводні на баланс СД, хоча після цього спільна діяльність успішно проводилася аж до травня 2014 року, коли закінчився термін договору. ПАТ Укргазвидобування так і не виконало судові рішення 2013 року, які залишаються в силі на сьогоднішній день, про передачу цих ресурсів, і проігнорувало виконавче провадження, відкрите для реалізації цього рішення. Той факт, що ми не змогли в той час отримати свою частку в спільному майні, ясно показує, що ні до пана Ставицького, ні до влади того періоду в цілому наша компанія не мала ніякого відношення», - підкреслив він.

При цьому він заявив, що компанія керується принципом ведення виключно господарської діяльності та утримується від участі в діяльності політичних або олігархічних груп в Україні.

«Свої інтереси щодо захисту інвестицій ми відстоюємо виключно в юридичному полі, а також шляхом направлення пропозицій в Європейську Бізнес Асоціацію та Американську Торгову палату в Україні, членами яких ми є. Для України зараз на кону не 231 млн грн, на кону мільярди потенційних інвестицій, які можуть прийти. А можуть і не прийти, якщо репутація країни в середовищі великих інвесторів буде зіпсована. Президент Петро Порошенко докладає чимало зусиль на міжнародній арені, щоб залучити в Україну інвестиції. Проте всі зусилля можуть бути нівельовані ситуаціями, подібної до нашої, оскільки ризики для бізнесу дуже великі», - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше компанія Укргазвидобування заявила про спробу ТОВ «Арабський енергетичний альянс» заволодіти коштами компанії в розмірі 231,6 млн грн, що може зашкодити виробничої діяльності найбільшого газодобувного підприємства України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: