Уманський: «Приват» та «Укргаз» мають бути продані

Уманський: «Приват» та «Укргаз» мають бути продані
Уманський зауважив про існування питання минулого установи

Уманський упевнений, що у результаті продажу «Приватбанку» держава не зможе повернути свої гроші

В.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський вважає, що держава має продати ряд банків, які отримала внаслідок націоналізації, зокрема «Приватбанк» та «Укргазбанк». Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

«В майбутньому вони (державні банки, – ред.) мають бути продані, сумнівів у цьому немає. Нащо державі 50% банківської системи? Ті ж «Приват» чи «Укргаз» мають бути продані. Загалом чи розділені на якісь бізнеси - це вже питання майбутньої стратегії продажу», - заявив колишній урядовець.

Відповідаючи на питання щодо майбутнього «Приватбанку», Уманський зазначив, що не бачить ризиків, проте зауважив про існування питання минулого установи.

«Питання саме про банк, його роботу та майбутнє - окреме питання. Тут проблем чи ризиків я не бачу. На сьогодні 100% акцій належать державі в особі Мінфіну. В цьому відношенні про якісь ризики в «Приватбанку» говорити не можна. Інше питання - питання минулого «Приватбанку», минулих акціонерів і того портфелю, що був сформований. Ці два питанні потрібно розділяти. І друге - прибирати від діючого банку. Фактор «Привату» і сам по собі чутливий. Але за те, що сталося, повинні відповідати колишні власники банку та колишні керівники, менеджмент. Їх (питання та проблеми доведення банку до банкрутства) потрібно «вивести» з «Привату» як діючого банку, щоб вони не асоціювалися з його поточною та подальшою операційною бізнес-діяльністю. Робили ці люди порушення чи ні - хай відповідають правоохоронні органи. Суди, як і в Україні, так і зовні, будуть все одно тривати не один рік. Але від «Привату» цей ризик потрібно прибрати, щоб він міг вести нормальну господарську діяльність. Був проблемний портфель на момент входження туди держави - 148 млрд (після проведення операції bail-in (механізм, який використовується при санації проблемних банків і передбачає або конвертацію депозитів в акції фінустанови, або переоформлення вкладів в спеціальний субординований кредит на поповнення капіталу. - «Главком») держава профінансувала нестачу капіталу на 116 млрд). Держава поповнила його за свій рахунок, тобто держава вже зазнала збитків. Відповідно, саме держава мала б сказати: «Ей, колишній менеджмент, колишні власники, come to me, до вас є ряд запитань». Якщо там є склад злочину чи халатність - держава має за це з них спитати. Це було би правильно і позиціонувало би по-іншому роботу «Привату» як держструктури. Або треба його тоді перейменовувати. Бо якось не правильно, що найбільший в країні банк «Приват», тобто приватний, знаходиться на 100% у державній власності», - сказав він.

Колишній урядовець упевнений, що у результаті продажу держава не зможе повернути гроші, які витратила на вирішення проблем банків.

«На момент продажу також треба розуміти, що за нього навіть оті вже 155 млрд (саме така сума вже була виділена урядом на вирішення проблеми «Приватбанку». - «Главком») за нього ніхто не заплатить. Навіть коли буде економічне зростання. Ці витрати, що держава вже зазнала, ніхто ніколи не компенсує. Те саме щодо «Укргазу». Хоч би скільки в майбутньому виручили грошей за «Приват», сума буде меншою за 155 млрд, що вже на нього витрачені. А це означає, що людина, яка прийме рішення про цей продаж, може бути звинувачена у нанесенні державі збитків. Умовно: витратили 155 млрд, ти продав за 30 млрд, а як же різниця в 125 млрд? Так, збиток був завданий попереднім менеджментом, але зараз вже треба запобігти можливим отаким проблемам у майбутньому, щоб у людей через ризик не були зв’язані руки. Поки що питання приватизації цих банків - в якомусь підвішеному стані», - додав економіст.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: