В Естонії жінка-президент вперше в історії відмовилася від богослужіння в день інавгурації

В Естонії жінка-президент вперше в історії відмовилася від богослужіння в день інавгурації
Керсті Кальюлайд

Прес-секретар президента сказав, що відносини з релігією - це вкрай особисте питання для кожної людини

Перша в історії сучасної Естонії жінка-президент Керсті Кальюлайд відмовилася від вдячного богослужіння на свою честь в день інавгурації, повідомляє місцеве видання Postimees.

Кальюлайд вступила на посаду 10 жовтня. Але про її відмову від послуг Церкви в той день журналістам стало відомо через майже місяць від архієпископа Естонської Євангелічної лютеранської церкви Урмаса Війлма.

«У день обрання я привітав пані Керсті Кальюлайд по телефону і повідомив також про традиції вдячних служб і готовності провести службу. Обрана президент обіцяла подумати», - розповів архієпископ. А через кілька днів після виборів канцелярія президента повідомила Церкві про рішення відмовитися від служби, додав священнослужитель.

Традицію приймати подяки богослужіння в день вступу на посаду заклав перший президент посткомуністичної Естонії Леннарт Мері, який керував країною в 1992-2001 роках, нагадав Війлма. «Я впевнений, що 25-річний звичай можна назвати традицією. До сих пір всі три президенти, обраних після відновлення незалежності, слідували цій традиції і по-своєму включали подячну службу в протокол вступу на посаду», - зазначив архієпископ.

За його словами, він повідомив канцелярії президента, що Церква готова обговорити порядок проведення служби і при необхідності внести в нього зміни, наприклад, служба могла б бути екуменічної, тобто пройти за участю представників усіх членів Естонського ради церков, однак відповіді з президентської канцелярії по цього приводу не було.

Прес-секретар президента Тааві Ліннамяе сказав журналістам, що відносини з релігією і їх інтенсивність - це вкрай особисте питання для кожної людини. При цьому, за повідомленням канцелярії, поки невідомо, чи буде Кальюлайд залучати Церква до святкування річниці республіки і Різдва, оскільки ці заходи поки тільки плануються.

Нагадаємо, вперше в історії країни президентський пост зайняла жінка - представник Естонії в Європейській рахунковій палаті Керсті Кальюлайд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: