В ЄС вітають намір України провести експертизу мовної статті закону про освіту

В ЄС вітають намір України провести експертизу мовної статті закону про освіту
Речниця Єврокомісії Майя Косьянчич

В ЄС нагадали про міжнародні зобов’язання України у сфері виконання Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин

У Європейському союзі вітають намір України передати на експертизу до Ради Європи положення про мови закону «Про освіту» з метою їх аналізу та отримання рекомендацій щодо імплементації цього законодавства.

Про це в коментарі Укрінформу заявила речниця Єврокомісії Майя Косьянчич, реагуючи на заяву уряду Угорщини щодо блокування європейської інтеграції України через мовні положення закону відносно національних меншин.

«Ми вітаємо заявлений намір українського керівництва подати запит щодо експертної думки від Ради Європи. Ця думка має бути належним чином взята до уваги, так само й щодо положень стосовно імплементації законодавства», - заявили в ЄС.

Косьянчич нагадала про міжнародні зобов’язання України у сфері виконання Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, а також Європейської хартії регіональних мов та мов меншин.

У ЄС також відзначили доповідь Венеціанської комісії, де Україні рекомендовано збалансовано захищати регіональні мови та мови меншин.

Нагадаємо, 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту.

Угорщина через український закон про освіту хоче розслідування від ООН.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиятро заявив, що уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закону «Про освіту».

Через протести ряду країн, передусім Угорщини, Україна направила статтю 7 закону про освіту на експертизу до Ради Європи.

Закарпатська облрада звернулася до президента щодо скандального закону про освіту.

15 вересня в розпорядженні «Главкома» опинився повний текст звернення депутатів Закарпатської обласної ради до президента України, в якому вони вказують на порушення прийнятим на початку вересня законом «Про освіту» конституційних прав національних меншин, зокрема, на навчання рідною мовою.

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: