В міністерстві інформполітики показали, як може виглядати лист із вірусом Petya.A

В міністерстві інформполітики показали, як може виглядати лист із вірусом Petya.A
Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін

«Вірусна» атака на Україну, на думку чиновника, могла бути показовою

Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін опублікував скріншот листа, після відкриття якого починається зараження комп'ютера вірусом Petya.А.

Фішbнговий лист з новим вірусом спонукає одержувача зацікавитися вмістом вкладеного файлу і відкрити його, після чого починається зараження комп'ютера. Про це Золотухін написав на своїй сторінці в Facebook.

«Ось один з варіантів того, як може виглядати фішинговий лист (на скріншоті). Мета застосовуваних методів соціальної інженерії полягає в тому, щоб спонукати одержувача листа зацікавитися вмістом вкладеного файлу», - написав він

 

13

14

«Я неодноразово бачив як офісні працівники просто автоматично клацають на назви вкладених файлів, відкриваючи вкладення. Після відкриття вкладення запускається скрипт (або скрипти), які інфікують комп'ютер одержувача листа і всі девайси, до яких можуть дотягнутися у внутрішньо-корпоративної мережі. Такий процес може відбуватися роками, інфікуючи тисячі комп'ютерів. Це і є один із сценаріїв можливо застосовуваних сьогодні», - уточнив Золотухін.

Заступник міністра також не виключає інформацію про те, що кібератака була спланована як показова.

«Не виключений той факт, що сьогоднішня операція проти України була проведена в показовому стилі, щоб продемонструвати Володимиру Путіну – «ну дивись як ми можемо». Як відомо, Путін - любитель символізму. Тому вибір дати напередодні українського свята - Дня Конституції - є не випадковим», - написав Золотухін.

Як відомо, 27 червня Україну атакував масовий інтернет-вірус. Жертвами хакерської атаки стали Кабінет міністрів, Міністерство інфраструктури, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, OTP банк, Укрпошта, Нова пошта, Аеропорт Бориспіль, WOG, KLO, мережа гіпермаркетів Епіцентр, Чорнобильська АЕС, 24 канал.

Хакерська атака на Україну здійснювалася через програму M.E.doc, заявили у кіберполіції. Водночас, розробник M.E.Doc заперечує причетність до розповсюдження вірусу-здирника.

За фактом масових кібератак відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: