В Міносвіти звітували, що 91% підручників вже доставлені у школи

В Міносвіти звітували, що 91% підручників вже доставлені у школи

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич

Фото: Главком

Міністр розповіла про те, які, для яких класів і скільки підручників довелося друкувати до початку цього навчального року

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю «Главкому»  розповіла, що до 1 вересня в школи отримали 91% підручників, а до наступного тижня, коли почнеться реальний навчальний процес, підручники мають доставити повністю.

Напередодні у ЗМІ були повідомлення про те, що нестача підручників для 4-х та 7-х класів є в Івано-Франківську і що, попри обіцянки чиновників, учні цих класів знову отримують не всі підручники. Міністр освіти зазначила, що ситуація з підручниками для цих класів – «стара  проблема» і результат експерименту позаминулого року, коли закупівлю 50% підручників віддали місцевим органам влади.

«Держава свою половину закупила та розвезла, а місцева влада не впоралась із завданням. Наразі проблема вже фактично вирішена, у нас було багато важких розмов з органами місцевого самоврядування щодо цих закупівель, - повідомила  Гриневич. -  Враховуючи сумний досвід, ми відмовились від такого формату друку підручників і тепер продовжуємо робити це централізовано. Підручники для 8-х класів минулого року та підручники для 9-х цього року закуповувалися державою та розвезені вчасно. Минулого року ми зробили такий подвиг вперше за історію незалежності».

Міністр також розповіла про те, які, для яких класів і скільки підручників довелося друкувати до початку цього навчального року: «Цього року ми друкуємо підручники для 9-х класів. Загальний наклад – 8 млн 246 тисяч 347 гривень. Також вперше в договорі з видавництвами МОН прописало обов’язкову вимогу – передачу електронної версії підручника для розміщення у вільному доступі для скачування. З ними можна ознайомитися на сайті Інституту модернізації змісту освіти».

Більше 8 млн примірників підручників коштували близько 328,4 млн грн. Друкували їх видавництва, чиї підручники обрали школи на прозорому голосуванні через відкриту систему репозитарію шкільних підручників.

«На цьому онлайн ресурсі педагоги мали можливість ознайомитися з книгами та обрати, за яким підручником вони б хотіли навчати дітей. Якщо за кількістю голосів шкіл, за якими стоїть певний контингент дітей, підручник для друку набирав наклад більше 20 тис. – він вибирався для друку. Було дві сесії голосування, тому кожна школа мала можливість обрати свій підручник», - повідомила міністр.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: