В НКРЕКП кажуть, що тарифи на електрику для населення в новому опалювальному сезоні не підвищаться

В НКРЕКП кажуть, що тарифи на електрику для населення в новому опалювальному сезоні не підвищаться

Електроенергія не буде дорожчати - директор Нацкомісії

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері електроенергетики і комунальних послуг, не розглядає питання зміни тарифів на електричну енергію для населення в новому опалювальному сезоні. Про це інтерв'ю «Обозревателю» заявив глава НКРЕКП Дмитро Вовк. 

«Сьогодні Комісія не розглядає питання зміни тарифів на електричну енергію для населення в новому опалювальному сезоні. Зараз ми сконцентровані на підвищенні ефективності діяльності галузі, прозорості та доступності даних, впровадженні сучасних методів регулювання, що дозволить залучати інвестиції для модернізації та підвищення якості послуг», - зазначив він.

Частиною програми підвищення ефективності галузі є і впровадження стимулюючого RAB-регулювання тарифів для обленерго. «При розробці стимулюючого тарифоутворення ми використовували кращий досвід країн Європи, де 99% країн застосовують саме такі принципи. Були залучені кращі фахівці. Зокрема, Комісія отримала підтримку USAID. Ми переконані, що впровадження RAB-регулювання - на користь споживачам, і воно також сприятиме успішній приватизації, на що неодноразово звертали увагу міжнародні інституції», - підкреслив він.

За словами Вовка, терміни чергового перегляду тарифу для населення не завжди залежать від рішень або бажань комісії. «Кінцевий рівень тарифів залежить від великої кількості показників. Наприклад, інфляція, рівень мінімальної заробітної плати, курс валют. Для будь-якої зміни - чи то зменшення, чи то збільшення - необхідно дотримуватися принципів прозорості, передбачуваності, відображення обґрунтованої вартості, недискримінаційності та відсутності спотворень. Без перерахованих умов для конкретного випадку відсутній предмет розмови про перегляд тарифів», - підкреслив глава НКРЕКП.

Нагадаємо, RAB-регулювання (Regulatory Asset Base) – це система довгострокового тарифоутворення. Вона широко застосовується в Європі вже більше 20 років. Основною метою RAB-регулювання є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електромереж. Як заявив в інтерв'ю «Єнергореформі» екс-член НКРЕКП Володимир Євдокимов, RAB-регулювання може запрацювати вже з 1 січня 2018 року, оскільки такі тарифи, як правило, встановлюються на розрахунковий рік, тобто з 1 січня до 31 грудня.

Впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 р.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: