В новому році українців змусять сортувати сміття

В новому році українців змусять сортувати сміття

Кожен українець щодня утворює мінімум кілограм відходів

З 1 січня 2018 року громадяни України будуть зобов'язані сортувати всі побутові відходи за видами у відповідності з нормою закону «Про відходи». Однак постанови з переліком та послідовністю операцій зі сміттям досі не створено, повідомляє ТСН.

В даний час сьома частина України завалена сміттям. Тільки під офіційними звалищами поховано 43 тис. кв. км, що дорівнює площі Данії. А кожен українець щодня додає мінімум кілограм сміття до цієї кількості. Приблизно 40% сміття - це корисні і цінні вторинні ресурси, такі як папір, скло, полімери.

Поблизу деяких київських багатоповерхівок небайдужі активісти вже встановлюють експериментальні контейнери для сортування сміття, окремо для металевих упаковок, пластику та скла. Використана тара повинна бути чистою і вимитою. На сортуванні відходів можна заощадити, якщо врахувати, що за рік людина утворює 20-70 кг сміття. Так, приблизно за 100 кг макулатури можна заробити 260 грн. Одна пластикова пляшка важить 15 грамів, а для кілограма потрібно назбирати майже 70, що буде відповідати 5 грн. Але за тонну пляшок переробник повинен заплатити 15 тис. грн.

Деяким видам відходів можна відразу подарувати «друге життя». Наприклад, синтепон - готовий наповнювач для дитячих іграшок, ковдр, подушок та одягу. Алюмінієві банки можна переробити на цвяхи і рами для велосипедів, а за кордоном вони стають деталями для літаків.

На початку серпня офіційно почали сортувати сміття у Львові. На всіх майданчиках для збору відходів перевізники встановили спеціальні контейнери з наклейками.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: