В ОБСЄ заявили, що на Донбасі всі сторони відповідальні за насильство

В ОБСЄ заявили, що на Донбасі всі сторони відповідальні за насильство

Місія спостереження вказує, що кожна сторона на Донбасі відповідальна за порушення Мінських угод

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг заявив, що на Донбасі всі сторони відповідальні за насильство.

Про це Хуг сказав сьогодні на брифінгу в Києві.

«Насильство відбувається вздовж всієї лінії розмежування кожен день, кожну ніч. Це відбувається з дуже простої причини - тому що сторони відмовилися відвести всі озброєння з запропонованої зони безпеки. Вони насправді зробили це місце дуже небезпечним», - зазначив він.

За словами Хуга, місія спостереження вказує, що кожна сторона на Донбасі відповідальна за порушення Мінських угод.

«Ми знаємо, що це озброєння там не для декорації», - підкреслив перший заступник голови СММ ОБСЄ.

Він нагадав, що нещодавно на Донбасі були обстріляні два безпілотника місії, а ще один БПЛА був втрачений.

«Ми знаємо з нашого досвіду, що існує прямий взаємозв'язок між порушеннями режиму припинення вогню і обмеженнями, які з'являються по відношенню до патрулям і майна СММ. Існує ще одна причина, чому наші безпілотні літальні апарати стають мішенню. Виявляється, що сторони використовують наші безпілотники як свого роду щит», - заявив Хуг.

«Таким же чином, коли вони зосереджують озброєння і біля житлових районів, і поблизу наших передових патрульних баз, вони застосовують свої безпілотники, коли безпілотники СММ в повітрі. Вони використовують безпілотники СММ як прикриття», - додав Хуг.

Під час брифінгу представник ОБСЄ продемонстрував зображення, на яких було видно, що в повітрі поблизу безпілотників місії ОБСЄ пролітали інші БПЛА, які не мають відношення до СММ. Безпілотники СММ ОБСЄ зафіксували наявність озброєння біля лінії розмежування, а також фіксували обстріл і наслідки обстрілу.

Крім того, Хуг розповів, що свобода пересування місії також обмежується і на землі. Зокрема, такі факти зафіксовані в районі Ясинуватій та Авдіївки.

Раніше постпред РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич сказав у ході виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, що Москва хоче, щоб українська армія «законсервувала» свою військову техніку, а Спеціальна місія ОБСЄ отримала доступ до техніки ЗСУ в прикордонних з Донбасом областях - Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: