В «Опоблоці» заявили про тиск влади на Конституційний суд

В «Опоблоці» заявили про тиск влади на Конституційний суд

Скасовувати закон про люстрацію чи ні - це питання Конституційного суду, вважають в Опозиційному блоці

Народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Папієв заявив, що влада тисне на суддів Конституційного суду, які можуть скасувати закон про люстрацію. Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.
«Сьогодні Україна повинна зробити цивілізаційний вибір. Є європейські цінності, засновані на дотриманні прав людини і громадянина. Ще є загальнолюдські християнські цінності, які теж треба дотримуватися. Крім того, є ч. 2 статті №61 Конституції України, яка чітко закріплює принцип індивідуалізації юридичної відповідальності будь-якого правопорушника. Навіть голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо сказав, що закон про люстрацію не має права на існування в демократичному суспільстві. Але сьогодні влада вводить в оману людей, заздалегідь чинячи тиск на суддів Конституційного суду, які можуть скасувати цей закон», - заявив Папієв.
На думку політика, скасовувати закон про люстрацію чи ні - це питання Конституційного суду.
«Венеціанська комісія чітко сказала, що в цьому законі є 4 основні недоліки: він порушує індивідуальний характер відповідальності, презумпцію невинуватості, право людини на адвоката і захист і право громадянина на звернення до суду. Про це Венеціанська комісія заявила ще в червні минулого року. Тоді міністр юстиції публічно пообіцяв, що влада внесе зміни в цей закон. І він фактично сказав неправду. Сьогодні від уряду досі немає жодного законопроекту про внесення змін до закону «Про очищення влади». Є тільки законопроекти народних депутатів України», - зазначив Папієв, який є одним з авторів законопроекту №2040 «Про внесення змін до Закону України «Про очищення влади» та інших законодавчих актів України».
«Провладний проект таких змін вже давно повинен бути спрямований до Венеціанської комісії. Після чого слід було отримати зауваження або схвалення від них, і після цього винести це питання на голосування. Замість цього голова Верховної Ради на погоджувальній раді заявив, що треба внести зміни в закон про люстрацію, щоб Конституційний суд не зміг прийняти вищевказане рішення. Тобто влада сьогодні фактично займається шулерством», - резюмував Папієв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: