В ПРООН придумали, як Україні різко скоротити бюджетні витрати на опалення

В ПРООН придумали, як Україні різко скоротити бюджетні витрати на опалення
Джихан Султаноглу

Україна – одна з найменш енергоефективних країн у світі на сьогоднішній день

Асистент генерального секретаря, заступник адміністратора Програми розвитку ООН та директора регіонального бюро ПРООН по країнах Європи та СНД Джихан Султаноглу в інтерв’ю «Главкому» розповіла, що через свої енергоощадні і природоохоронні програми ПРООН допомагає Україні стати більш екологічною і чистою.

«Ми підтримуємо місцеві ініціативи з енергоефективності і допомагаємо організаціям та громадам захищати довкілля. Днями ми ввели в експлуатацію перші бойлери, що працюють на солом’яних пелетах у Києві, щоб популяризувати використання біомаси і показати переваги цієї технології для надання послуг з опалення і водопостачання в Україні. Ці бойлери виробляються в Україні і працюють на місцевій біомасі», - розповіла вона. 

Джихан Султаноглу повідомила, що встановлення таких бойлерів на біомасі у всіх 17 000 українських державних шкіл може скоротити бюджетні витрати на опалення до 60%.  У свою чергу це дозволить спрямувати заощаджені кошти на освітні потреби чи інші енергоефективні заходи. 

«Ці бойлери –  яскравий приклад  реалізації принципів сталого розвитку. Вони працюють на екологічному паливі, не випускають в атмосферу вуглецевих викидів. Ця технологія сприяє розвитку місцевої економіки, допомагає захистити довкілля, створює соціальне благо», - підкреслила представник ООН.

«У контексті зусиль України зі зменшення вуглецевих викидів, покращення енергоефективності у різних галузях виробництва і розширення використання відновлювальної енергії ми сподіваємося, що використання сучасних, перспективних, ощадливих та інноваційних систем для опалення й гарячого водопостачання у школах також сприятиме підвищенню обізнаності учнів, учителів і батьків з питань енергоефективності. Сподіваємося, цей проект послужить успішним прикладом і надихне інші державні установи. Він сприятиме уряду України у впровадженні одного із завдань Енергетичної стратегії на період до 2030 р. – зокрема, аби 7% річного постачання первинної енергії країни для опалення і гарячого водопостачання забезпечувалося завдяки біомасі сільськогосподарського походження», - зазначила заступник адміністратора Програми розвитку ООН .

Нагадаємо, візит Джихан Султаноглу до України відбувся в середині жовтня. За цей час вона зустрілася з урядовцями – віце-прем’єрами Павлом Розенком та Володимиром Кістіоном, віце-прем’єр-міністром та міністром регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадієм Зубком, міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем, в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун, заступником глави МЗС Сергієм Кислицею. Головними темами під час обговорення були процеси реформування, реалізація цілей сталого розвитку та розробки середньострокового плану роботи ООН в Україні. На Донеччині Джихан Султаноглу відвідала металургійний завод та Донецьку торгово-промислову палату, які було перенесено до Краматорська, відремонтовану насосну станцію в Семенівці, яка забезпечує водою людей по обидва боки лінії розмежування, та Центр сімейної підтримки в Святогірську, що допомагає переміщеним особам влаштуватися на новому місці.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: