У Раді зареєстровано новий законопроект, що дозволяє Юрію Луценку стати генпрокурором

У Раді зареєстровано новий законопроект, що дозволяє Юрію Луценку стати генпрокурором

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури" (№4645) зареєстровано в парламенті в середу, 11 травня 2016 року.

У Верховній Раді України зареєстровано новий проект закону, який дозволяє обійняти посаду генерального прокурора України особі без юридичної освіти.
Текст цього проекту закону аналогічний тому, який раніше був відхилений Верховною Радою, - у законодавчій ініціативі народних депутатів від "Блоку Петра Порошенка" Руслана Князевича та Сергія Алексєєва, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Згідно з новим законопроектом, генеральним прокурором може стати громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи у сфері права або досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі не менше ніж п’ять років.
Із вимог до претендента на посаду генпрокурора вилучено норму про необхідність мати вищу юридичну освіту.
Крім того, законопроект передбачає створення Генеральної інспекції в структурі Генеральної прокуратури. Генеральний прокурор за поданням Генеральної інспекції направляє матеріали до Державного бюро розслідувань.
Згідно із законопроектом, прокурором регіональної прокуратури може бути призначено громадянина України, який має стаж роботи у галузі права не менш ніж три роки. Згідно з чинним законодавством цю посаду може обіймати лише особа зі стажем роботи на посаді прокурора не менш ніж три роки.
Крім того, проект закону передбачає, що прокурором Генеральної прокуратури може бути не лише людина зі стажем роботи на посаді прокурора, як це передбачено нині, а й громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше ніж п’ять років.
Також законопроектом пропонується внести зміни до законодавства щодо заочного досудового розслідування. Спеціальне досудове розслідування (заочне), згідно із законопроектом, поширюватиметься на осіб, які понад шість місяців переховуються від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та стосовно яких є фактичні дані, що вони перебувають за межами України, на тимчасово окупованій території або в районі проведення АТО. Автори законопроекту пропонують цю норму закріпити в законодавстві до 1 квітня 2017 року.
Як повідомлялося, 10 травня 2016 року ВР не проголосувала в першому читанні за законопроект, що розширює коло осіб, які можуть претендувати на посаду генерального прокурора України. Законопроект №4469 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань підтримали лише 224 народні депутати з необхідних 226 голосів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: