У Раді порахували: На субсидії необхідно 100 млрд гривень, а не 47, як закладено в бюджеті

У Раді порахували: На субсидії необхідно 100 млрд гривень, а не 47, як закладено в бюджеті

За словами нардепа, підтягуючи ціну газу до європейського рівня, уряд спричинив зубожіння населення і брак грошей на субсидії

На покриття всіх потреб у субсидіях для населення для оплати житлово-комунальних послуг у бюджеті на 2017 рік необхідно було закладати не 47 млрд грн, а близько 100 млрд. Про це заявила журналістам заступник голови Комітету Верховної Ради з питань житлово-комунального господарства Олена Бабак.

За її словами, на сьогодні комунальна галузь перебуває в передкатастрофічному стані через борги держави із субсидій, а також неправильно розрахований обсяг цих субсидій на рік.
«Проблема з субсидіями пов'язана в першу чергу з тим, що було відпущено ціни на газ. Темпи зростання цих цін випереджають у рази доходи людей. Якщо доходи зросли на 30%, то вартість комунальних послуг зросла вдвічі. Тому бюджет спочатку розраховувався на нереалістичну ситуацію з доходами домогосподарств», – наголосила народний депутат.

«У нашому комітеті розглядалися розрахунки Інституту демографії та соціальних досліджень, і вони показували, що з урахуванням тенденцій інфляції, на весь комплекс послуг – воду, тепло, газ, електрику, квартплату – ми виходимо на цифру 100 млрд грн, а не 77 млрд грн, про які сьогодні говорять експерти, і точно не на 47 млрд грн, які закладено в бюджеті», – зазначила Бабак.

За її словами, підтягуючи ціну газу до європейського рівня, уряд спричинив зубожіння населення і брак грошей на субсидії.

«Треба діяти і змінювати прогноз по субсидіях у бюджеті. Щоб люди, які мають право на субсидії, не залишилися неплатоспроможними і без послуг. І через них щоб не залишилися без послуг ті люди, які платять повну ціну за тепло, воду, світло, газ», – додала народний депутат.

Вона також зазначила, що, за даними Мінсоцполітики, за п'ять місяців 2017 року 47 млрд грн, закладених у бюджет на субсидії, вже розписані. Крім того, є ще близько 30 млрд грн заборгованості навіть за поточними виплатами.

«Треба терміново вносити зміни до бюджету, щоб не було колапсу в житлово-комунальній сфері. Шукати джерела повинен Мінфін. Якщо переконливо звучатиме джерело фінансування, то в парламенті це станеться. Але осінь – це дуже пізно», – зауважила Бабак.
Депутат також вважає, що програму субсидій має бути монетизовано.

«Це повинна бути грошова програма. Без клірингів і взаємних заліків. І має бути достатньо грошей для всіх одержувачів, щоб не було цього замкнутого кола проблем», – резюмувала вона.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: